JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikrer norske arbeidsplasser

Regjeringen blar opp 30 milliarder kroner for å sikre at norske eksportbedrifter får lån.

Den statlige overtakelsen av Eksportfinans blir godt mottatt.

I skyggene av finanskrisen dro statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringsminister Trond Giske (Ap) regjeringens oljesmurte gullkort fredag. For tre år siden var det norske banker som ble sikret finansiering gjennom statlige garantier. Denne gangen overtar staten hele eksportfinansieringsordningen.

– Det hastet med å få på plass en robust eksportfinansiering for norske bedrifter. Vi stiller opp for dem som først rammes av den internasjonale finansuroen, sier Stoltenberg til NTB.

– Les også: – Bra for Europa - bra for Norge

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri beskriver ordningen som robust og solid.

– De ti-femten prosjektene som nå er rimelig desperate i sin jakt etter finansiering, kan nå gå til denne ordningen. Løsningen er robust, den tåler større kontrakter og den tåler de innstramninger som det er ventet at EU vil komme med i regelverket for banker og finansinstitusjoner, sier Sunde til NTB.

Han har vært i jevnlige samtaler med regjeringen de siste dagene, og sier seg fornøyd med utfallet.

– Det venter fortsatt avklaringer for den permanente løsningen, men med overgangsordninger som gjelder fra og med fredag, sikres de prosjektene der situasjonen er akutt, sier han.

– Les også: Industrien vil ha innvandrere

Stoltenberg sier at det i realiteten er snakk om en statlig virksomhetsovertakelse av Eksportfinans. Overgangsordningen som gikk gjennom i statsråd fredag har en ramme på 30 milliarder kroner og gjelder fram til 1. juli. Deretter skal ordningen bli permanent, med enda større ramme etter behov.

– Dette er et av mange tiltak for å trygge norske arbeidsplasser. Vi har hele tiden sagt at vi skal møte det økonomiske tilbakeslaget med handling. Vi er beredt til å handle igjen, men dette var nødvendig å sette i gang nå, sier statsministeren.

Norske eksportbedrifters behov for å låne penger vil nå bli uavhengig av uroen på finansmarkedene og EU-regelverk. Statskassen står for innlånene.

Stoltenberg understreker at det betyr gunstige renter og sikker finansiering.

– Les også: – Ligner mer og mer på Kuwai t

Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten sier det var på tide med en løsning.

– Det var i siste time at regjeringen la fram en løsning for eksportindustrien, og Høyre ønsker avklaringen velkommen, sier Flåtten til NTB.

Også Fremskrittspartiet ønsker velkommen en løsning som sikrer eksporten, men partiet er skeptisk til at løsningen er statlig.

– Jeg er bekymret for at en ren statlig ordning mister kontakten med næringen, sier partiets næringspolitiske talsmann Harald Tom Nesvik.

Giske sier at regjeringen har valgt pragmatisk og ikke ideologisk når det ble statlig overtakelse av Eksportfinans. Et alternativ med kapitalutvidelse ble vurdert til ikke å være robust nok i lengden, forklarte næringsministeren under en pressekonferanse i regjeringens representasjonssenter fredag morgen.

Glede i fagbevegelsen

Fagbevegelsen har på sin side ingen innsigelser mot statlig løsning, som de tvert om mener vil økte tryggheten for flere tusen arbeidsplasser.

– Vi har en stor eksport av utstyr og skip, som er helt avhengig av at det finnes tilgjengelig kapital til prosjektene. Leverandørindustrien står for vår største eksport etter olje og gass, sier LOs hovedkasserer Ellen Stensrud.

Forbundsleder Arve Bakke i Fellesforbundet sier at en statlig ordning betyr forutsigbarhet, og dermed vil styrke norske eksportbedrifter. (ANB-NTB)

Regjeringen opprettet fredag en ny statlig ordning for å sikre eksportfinansiering til norsk industri også gjennom finanskrisen

Den statlige ordningen erstatter Eksportfinans, som har vært et samarbeid mellom private banker (85 prosent eierskap) og staten (15 prosent)

Bakgrunnen for at finansieringsordningen blir helstatlig, er EUs nye regler for kapitaldekning i finansinstitusjoner. Disse innebærer at Eksportfinans ikke lenger kan gi like store lån som tidligere (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse

Regjeringen opprettet fredag en ny statlig ordning for å sikre eksportfinansiering til norsk industri også gjennom finanskrisen

Den statlige ordningen erstatter Eksportfinans, som har vært et samarbeid mellom private banker (85 prosent eierskap) og staten (15 prosent)

Bakgrunnen for at finansieringsordningen blir helstatlig, er EUs nye regler for kapitaldekning i finansinstitusjoner. Disse innebærer at Eksportfinans ikke lenger kan gi like store lån som tidligere (ANB-NTB)