JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Staten sikrer norsk industri

Fellesforbundet er meget glad for at regjeringen oppretter en statlig ordning som skal gi eksportfinansiering til norske arbeidsplasser.

– Målet er å sikre et konkurransedyktig tilbud til norsk industri, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

En overgangsordning kommer på plass i statsråd fredag. Den har en ramme på 30 milliarder kroner fram til 1. juli. Etter det skal ordningen bli permanent, med en enda større ramme etter behov.

– Dette er et av mange tiltak for å trygge norske arbeidsplasser. Vi har hele tiden sagt at vi skal møte det økonomiske tilbakeslaget med handling. Vi er beredt til å handle igjen, men dette var nødvendig å sette i gang nå, sier Stoltenberg.

– Les også: – Bra for Europa - bra for Norge

Fellesforbundets leder Arve Bakke er glad for ordningen.

– Fellesforbundet er svært glad for at regjeringa har tatt ansvar for at vi nå får en fungerende eksportfinansieringsordning både på kort og lang sikt, sier han

Tilbyr lån

Det statlige organet vil stå for eksportfinansieringstilbudet i Norge med innlån fra statskassen. Ordningen skal tilby kundene både offentlig støttede lån og lån til markedsrente.

Statlig støttede eksportkreditter er viktig i finansieringen av norsk kapitalvareeksport, spesielt i tider med uro i finansmarkedene og få alternative finansieringskilder.

– I en slik situasjon er det viktig at staten sørger for stabile rammebetingelser for norske eksportbedrifter, sier Stoltenberg.

Dagens ordning er organisert gjennom det norske instituttet for eksportfinansiering, Eksportfinans, en felles institusjon mellom bankene og staten. Det er Eksportfinans som fram til 1. juli skal administrere den nye statlige ordningen.

– Regjeringen mener at eksportbedriftene best kan sikres med en statlig ordning. Særlig i den uroen vi nå har i internasjonal økonomi er det viktig at finansieringen er trygg og forutsigbar, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

– Les også: Frykter REC bare er starten

Akutt situasjon

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier at den nye statlige ordningen er en nødvendig robust og solid ordning.

– Ti, femten prosjekter er i dag i en helt akutt, desperat finansieringssituasjon. Nå kan de få en eksportgaranti, og det er helt nødvendig, sier Sunde. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse