JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eide hyller Longva

– Hans Wilhelm Longva var den fødte diplomat og helt sentral i fredsprosessen i Midtøsten.

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Hans Wilhelm Longva døde på Ullevål sykehus lørdag kveld etter en periode med sykdom, melder NRK.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt nyheten om Hans Wilhelm Longvas bortgang. Han var en svært dyktig og viktig diplomat, på mange måter den fødte diplomat. En fantastisk hyggelig person som hadde en enorm evne til å finne løsninger gjennom sitt vesen og sin kunnskap, sier Espen Barth Eide.

Longva er spesielt kjent for sin rolle i diplomatiet i Midtøsten og var regnet som en av Utenriksdepartementets fremste «arabister».

– Les også: Rolig etter TV 2-dokumentar

I 1978 og 1979 var Longva ambassaderåd i Libanon. Senere var han ambassadør i Kuwait og Tyrkia. Fra 2006 til 2008 var han igjen ambassadør, denne gang i Syria og Libanon.

Longva var avgjørende som døråpner for den såkalte Oslo-kanalen i 1992, understreker Eide.

– Han spilte en nøkkelrolle, noe kanskje ikke alle har vært klar over fordi andre har vært mer synlige på den fronten. Hans vesen og brede kontaktnett var veldig viktig, sier Eide til NTB.

Longva var den første offisielle norske representanten som møtte den palestinske lederen Yasser Arafat.

– Han hadde alltid en boks øl til meg, sa Longva til VG for noen år siden.

I en av bøkene om Midtøsten som journalist Odd Karsten Tveit har skrevet, blir Longva fremstilt som arkitekten bak den nye, norske holdningen til PLO fra slutten av 1970-tallet.

Havrett

Longva arbeidet også mye med folkeretten og spesielt havretten, som er et viktig felt for Norge blant annet i spørsmålene om nordområdene, Barentshavet og Svalbard.

– Der spilte han en tung rolle gjennom mange år, og Norge har mye å takke ham for, sier Eide.

Ifølge ham var Longva aktiv helt til det siste.

– Den kunnskapen han hadde, har vi fortsatt å trekke på helt fram til nå. Selv om han var blitt pensjonist, var han fortsatt veldig aktiv på oppdrag fra Utenriksdepartementet i å bistå en rekke afrikanske land i deres arbeid med å definere hvor deres grenser går til havs.

Dette er et viktig arbeid for at landene skal være i stand til å utnytte sine ressurser, og for å unngå konflikter om havområder, understreker Eide.

Dramatisk i Libanon

Longva har også mottatt en rekke utmerkelser, deriblant ridder av første klasse av St. Olavs Orden og Forsvarets medalje for edel dåd.

Han var av uvurderlig betydning for de norske FN-soldatene som ble sendt til Sør-Libanon i 1978. FN-soldatene kom til fremmede og fiendtlige omgivelser, men gjennom Longva klarte den norske bataljonen snart å knytte kontakt med ulike palestinske og libanesiske grupper som trakasserte og til dels bombarderte den.

Under dramatiske omstendigheter fikk han også brakt en såret norsk FN-soldat til sykehus i Beirut da soldaten ble truffet av skudd fra en snikskytter.

Hans innsats var hindret trolig tap av menneskeliv, ble det fastslått da Longva ble tildelt medaljen for edel dåd 22 år senere. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse