JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal lede 22. juli-komité

Krf-leder Knut Arild Hareide skal lede stortingskomiteen som skal behandle Knut Storbergets og Grete Faremos redegjørelse om 22. juli-terroren.

Torsdag 10. november orienterte både daværende justisminister Knut Storberget (Ap) og daværende forsvarsminister Grete Faremo (Ap) Stortinget om terrorhandlingene 22. juli.

Dagen etter kunngjorde stortingspresident Dag Terje Andersen at gruppelederne på Stortinget var blitt enige om å nedsette en såkalt særskilt komité, med kun den oppgave å behandle de to redegjørelsene.

– De rødgrønne partiene har flertall, men har spurt om jeg vil lede komiteen. KrF ser det som en tillitserklæring til partiet og meg som leder, og jeg har bekreftet at jeg tar vervet, sier Hareide til NTB.

– Les også: Nedsetter sjelden komité

Han mener at valget ble gjort på bakgrunn av at KrF har hatt en tydelig stemme rundt hva som kan gjøre bedre, og hva samfunnet kan trekke lærdom av.

– Det er dette som blir hovedoppgaven. Vi skal ikke peke ut syndebukker, sier KrF-lederen.

Komiteen vil først konstituere seg til uken. Da vil det også bli oppnevnt nestledere samt en framdriftsplan for arbeidet. Komiteen får 17 medlemmer, og alle partiene skal være representert. De rødgrønne vil ha flertall, som de har i Stortingets plenum.

Hareide presiserer at den særskilte komiteen ikke skal være en kopi av den regjeringsnedsatte 22- juli-kommisjonen. Men han ser for seg at komiteen graver dypere ned i de sju problemområdene som Storberget pekte på i sin redegjørelse.

Kjernespørsmål

– Det er områder som radikalisering og voldelig ekstremisme, forebygging, PSTs metodebruk, oppfølging av ofre og pårørende, responstid og samhandling mellom politiet og Forsvaret. Alle de sentrale spørsmålene i kjølvannet av 22. juli er aktuelle for oss, sier KrF-lederen.

Den særskilte komiteen skal arbeide som normal stortingskomité, inkludert befaring og høringer, og legge fram en innstilling på et foreløpig ikke fastsatt tidspunkt.

Men det vil trolig skje i god tid før den stortingsmeldingen som regjeringen har varslet på bakgrunn av rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

– Vi skal peke ut en retning for arbeidet med styrket beredskap og økt sikkerhet for befolkningen. Vi skal se på forbedringer på kort og lang sikt, mens 22. juli-kommisjonen skal dra de endelige konklusjoner når det gjelder ansvar og svikt, sier Hareide.(ANB-NTB)

Annonse
Annonse