JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stø kurs mot land i nord

Fire statsråder kom til Bodø uten en komplett katalog for nordområdesatsinger.

Men med en fortelling om hva de vil, og et budskap om næringslivssatsing og å ta politikken på land.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ledet an i presentasjonen av den første stortingsmeldingen om nordområdene fra Stoltenberg-regjeringen. Han gikk umiddelbart i rette med kritikken som er rettet mot ham selv og regjeringen om for mye prat i nordområdesatsingen.

– Noen sier det er mye ord i nordområdesatsingen. Det er jeg stolt av. For i begynnelsen var ordet. Det er umulig å gå fra tanke til handling uten å gå via ord, sa Støre, og fortsatte med å vise til viktige seire i nord de siste seks årene.

– Les også: Regjeringen styrker nord

Han viste til etableringen i Bodø av Universitetet i Nordland som huset seansen, et samkvem med Russland som nå teller 200.000 grensepasseringer, en stor leteaktivitet på sokkelen, og en endelig og avklart grense med Russland i Barentshavet.

– Alle norske grenser er under denne regjeringen. Det finnes ikke stiplede linjer på kartet, og vi har avklart utstrekningen av kontinentalsokkelen. Det moderne Norge er nå fiks ferdig. Derfor kan vi ta politikken på land, sa Støre.

Med seg hadde han statsrådskollegene Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Lisbeth Berg-Hansen (Ap) og Tora Aasland (SV).

Verdiskapning

I stortingsmeldingen trekker Støre fram fire dimensjoner for satsingen på nordområdene: Stabilitet og forutsigbarhet, en bærekraftig ressursforvaltning, internasjonalt samarbeid og satsing på verdiskaping og sysselsetting.

Den siste dimensjonen skiller nordområdesatsingen fra andre politikkområder, mener utenriksministeren som viser til lovende perspektiver for mineralutvinning og ny verdiskapning i nord.

Dette blir godt mottatt av regionlederen for NHO i Finnmark, Marit Helene Pedersen, som også har gitt råd til utenriksministeren som nestleder i det rådgivende Nordområdeutvalget.

– Jeg er veldig fornøyd med at regjeringen stort sett har skrevet av våre innspill til den framtidige verdiskapningen. Når dette perspektivet er med blir det penger, investeringer og behov for kompetanse. Denne politiske strategien tar Nord-Norge på alvor på en helt annen måte enn vi har sett tidligere. Styrken er at man nå klarer å se alle næringene som blir drivere i nord, under ett, sier Pedersen til NTB.

Samarbeidsforum

Ett helt nytt grep som varsles er opprettelsen av et samarbeidsforum for nordområdene ledet av utenriksministeren, med fylkesrådslederne i nord og sametingspresidenten som medlemmer. Målet er informasjonsutveksling om større samarbeidsprosjekter.

– Jeg har savnet et slikt organ hvor jeg og andre berørte statsråder møter de politiske lederne i nord. Så får vi prøve å peke ut de områdene i nord hvor man har behov for å tenke felles, og ha respekt for de områdene hvor man har konkurranse, sier Støre til NTB.

Det blir i så fall det eneste nordnorske samarbeidsorganet hvor fylkene møtes etter at landsdelsutvalget brøt sammen. Støre vokter seg vel for å si noe om hvordan fylkene skal organisere seg. Men han understreker at samarbeid er nødvendig dersom store utfordringer skal løses.

Ikke samarbeid

Da Støre presenterte nordområdestrategien for seks år siden, utfordret han politikere og beslutningsmiljøer i nord om å søke sammen og samarbeide.

– Her synes jeg ikke det har skjedd noe. Jeg registrerer at de tre legger til side det samarbeidsorganet de hadde. Det er deres fulle rett. Men jeg mener fortsatt at når man setter en nasjonal dagsorden og det er store forventninger til oss, bør vi også kunne komme sammen og avklare hva som er felles utfordringer, sier Støre.

I Bodø ble det også slått fast at det skal bygges et nytt isgående forskningsfartøy med hovedsete i Tromsø, at det skal bygges ny grensestasjon mot Russland på Storskog og etableres et nytt såkornsfond for Nord-Norge. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse