JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukrainerne lever på nåde

Helsearbeiderne fra Ukraina lever på nåde. Fire av dem får mat til livsopphold av lokale fagorganisasjonene. Samtidig rekrutteres nye i Ukraina, sier Helge Larsen.

– De sitter og venter på endelig avgjørelse om arbeidstillatelse. Samtidig vet jeg at nye helsearbeidere rekrutteres i Ukraina av nordmenn og at disse venter på nødvendige tillatelser. Dette skjer mens LO Haugesund og Omland, med god hjelp av lokale foreninger, må holde liv i ukrainere som allerede befinner seg i Norge, men som står uten arbeids- og oppholdstillatelse. Disse fire får ikke hjelp av Norsk Helsepersonell, formidlingsbyrået som fikk dem til landet, forteller Helge Larsen, leder av LO Haugesund og Omland og distriktssekretær i Fellesforbundet.

De venter og venter

– Hvor lenge skal de vente?

–Den som hadde vist det. Det skjer lite, og det som skjer, skjer utrolig sent. Våre muligheter til å hjelpe disse svekkes etter hvert som tida går. Jeg forstår ikke hvorfor det skal ta så lang tid å behandle ankene. De som fikk avslått den første søknaden, har søkt stillinger etter råd fra UDI. Det skal visstnok være lettere å få de nødvendige tillatelser hvis de kan vise til arbeidskontrakt.

Får ikke jobb i Norge

– Mangelen på helsepersonell skulle vel ikke akkurat det være det vanskeligste?

–Mitt inntrykk er at arbeidsgivere rygger tilbake når de ser de utenlandske navnene. Da er søknadene brått ikke lenger fullt så interessante. Det er trist at ukrainerne behandles på denne måten, spesielt når vi vet at de har vært i arbeid i helseinstitusjoner. LOs distriktskontor i Rogaland og jeg som leder av LO i Haugesund og Omland har derfor bedt om et møte med Karmøy for å undersøke forholdene. Ukrainerne arbeidet i den kommunen før deres arbeidsvilkår ble avdekket.

Fullt ut kvalifiserte

- Det er med andre ord ikke mangelen på kvalifikasjoner som hinder ansettelse?

– Det burde ikke være det, for dette er godt kvalifisert helsepersonell, som forlot gode stillinger i hjemlandet og kan i tillegg vise til praksis her hjemme.

Nye rekrutteres i Ukraina

– Hvor konkret er dine informasjoner om at nye rekrutteres i Ukraina for tjeneste i Norge?

– De er så konkrete at jeg sitter på navn på person som har vært i Ukraina for å rekruttere og navn på den ukrainske bakmannen, som har vært i Norge. Det forundrer meg at det er mulig å fortsette rekrutteringen. Riktignok skjer den under andre navn, men det forbauser at rekrutteringen fortsetter. Mange av ukrainere som biter på, sitter nå og venter på anledningen til å reise til Norge. Om de har betalt for tjenesten og eventuelt hvor mye, kan jeg ikke opplyse, men formidling skjer ikke gratis.

Dette er tragisk fordi mange har sagt opp jobbene for å komme til Norge. Det samme var tilfellet med de sju som har reist hjem. Disse hadde ingen jobb å vende tilbake til, påpeker Helge Larsen.

Annonse
Annonse