JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sprikende om demens

Norsk Sykepleierforbund mener regjeringen og kommunene er på kollisjonskurs når det gjelder vurdering av hvor godt tilbudet til demente er.

christina.halvorsen@anb.no

Denne uken la regjeringen frem en revidert utgave av «Demensplan 2012-2015 Den gode dagen». Flere dagaktivitetsplasser for hjemmeboende demente er en av de tre hovedsakene for perioden 2012-2015. For bare 9,3 prosent av de hjemmeboende personene med demens har et dagaktivitetstilbud, påpekes det.

«Dette er det manglende mellomleddet i omsorgskjeden. Målet er at alle kommuner innen 2015 bør kunne tilby dagaktivitetstilbud. Regjeringen har som mål å lovfeste plikten for kommunene til å tilby dagaktivitetstilbud når tilbudet er bygget videre ut. Regjeringen har foreslått å etablere et øremerket tilskudd til opprettelse av 2.300 plasser, som vil gi inntil 5.000 personer et tilbud deler av uken i 2012» heter det i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet.

– Les også: Ansatte lærer om demens

I en undersøkelse fra Norsk sykepleierforbund og Legeforeningen sier nær ni av ti ordførere og rådmenn at det generelle helsetilbudet til demente i kommunen er svært eller ganske godt. Det mener nyvalgt leder for sykepleierne, Eli Gunhild By, er et paradoks i forhold til departementets sterke fokus på nødvendigheten av flere dagaktivitetsplasser.

– Kanskje kommunepolitikerne ikke har tenkt nok over ansvaret i forhold til tilbudet. Jeg tror de svarer ut fra at de ønsker å være en kommune med et godt tilbud, og det har de helt sikkert mange steder. Men tallene fra departementet viser jo at tilbudet ikke er godt nok. Selv om vi har spurt om helsetilbudet generelt i undersøkelsen og ikke om dagaktivitetstilbud spesielt, så er det likevel et veldig stort sprik mellom tallene fra departementet og det ordførerne svarer, sier By til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I undersøkelsen, som ble utført blant ordførere og rådmenn før kommunevalget i høst, mener 27 prosent at det generelle helsetilbudet til demente er svært godt. 60 prosent sier ganske godt. Verken godt eller dårlig er svaret fra 13 prosent. Ingen sier det er nokså eller svært dårlig. 219 kommuner har svart på undersøkelsen.

– Les også: Røyking øker demens-risiko

Den nyvalgte forbundslederen mener det er ille at så få personer har et dagaktivitetstilbud. Men hun roser helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) for å ta tak i problemet med få dagaktivitetslasser.

– Det er prisverdig at vi har en helseminisiter som faktisk gjør noe og som har skjønt en hel del ting. Det er blant annet meget klokt å øremerke midler, mener By. (ANB)

Annonse
Annonse