JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Marsjordre om lærlinger

Det har gått ut en marsjordre om å hente inn lærlinger i både Stortinget, departementene og andre etater. Det gir allerede resultater.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi er veldig opptatt av å stoppe frafallet i den videregående skolen, men hvis vi skal få dette til, må vi sikre flere lærlingeplasser, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det finnes på langt nær nok lærlingeplasser i dag, noe Pedersen mener må være en hovedoppgave for næringslivet. Men hun erkjenner at offentlig sektor må ta på seg et større ansvar for å ta inn flere lærlinger og gå foran som et godt eksempel. Da mener Pedersen hele næringskjeden fra regjering og Storting via departementer, etater og fylkesting til kommuner.

Trenger folk

– Vi trenger jo spesielt mange helse- og omsorgsarbeidere i offentlig sektor i årene som kommer, sier Pedersen. Men hun nevner en rekke andre eksempler fra offentlig sektor, for eksempel innenfor etater som Kystverket, som kan hente inn maritime lærlinger på flere områder.

– Ikke minst må staten gå foran med å ta inn flere lærlinger. Dette kommer vår stortingsgruppe til å være oppmerksom på i forhold til de enkelte departementene, sier Aps nestleder, som på sikt vil tallfeste krav til antall lærlinger i både departementer og ulike etater.

– Man kan også bruke innkjøpsordninger, som man har gjort her på Stortinget i kantinedriften, med å kreve i anbudet at bedriften skal ta inn lærlinger og være en lærlingebedrift, sier Pedersen.

Skamroser Stortinget

Også i Stortingets IKT-seksjon tas det inn lærlinger, og Anders Gillholm (18) er innom Helga Pedersens kontor for å skamrose Stortinget, som har gitt ham sjansen som lærling. Han går rundt i Stortinget og gir brukerstøtte i IKT.

– Jeg er veldig fornøyd med både miljøet og medarbeiderne her. Innen IKT er det vanskelig å få lærlingeplass. Jeg kjenner flere som ikke har fått lærlingeplass, sier Gillholm til ANB.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) er foreløpig blant de beste i klassen når det gjelder å ta inn lærlinger etter at marsjordren ble gitt.

– Vi har svart på utfordringen om å levere, for jeg har en stor sektor under meg som har hatt for få lærlinger. Nå har vi sagt at vi skal ha 35 lærlinger i 2012, mot bare 6 i år, og flere etterhvert, sier Bjurstrøm. Hun framhever muligheten for lærlinger innenfor blant annet kantine og kontordrift, men når Nav skal fornye sine IKT-systemer, vil det vel neppe mangle på særdeles gode faglige utfordringer for IKT-lærlinger.

– Her er det mye å lære, sier hun lurt.

Handler om å styre

– Dette handler om å styre, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til ANB.

Forsvaret har i mange år vært best i klassen på å hente inn lærlinger.

– I dag er det 600 lærlinger i Forsvaret, og det er fordi de som styrer har gitt klare signaler om at slik skal det være. Forsvaret har et samfunnsansvar. Det er bra for Forsvaret fordi folk får lyst å være i Forsvaret lenge, og ikke minst gir disse unge folkene fart og inspirasjon, og snakker Forsvaret opp i sine lokalsamfunn, sier Ingebrigtsen.

– Når ledelsen i partiet nå utfordrer oss til å bli bedre, så kan jeg love at vi skal øke og bli best også i 2012, avrunder Ingebrigtsen. (ANB)

Annonse
Annonse