JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full stopp for Södra

Papirbransjen sliter tungt. Nå er det cellulose-fabrikkene Södra Cell på Tofte og i Follafoss som må stoppe produksjonen helt.

erlend.angelo@lomedia.no

Forrige uke fikk alle 54 ansatte ved fabrikken i Follafoss, Verran, permitteringsvarsel for de neste par månedene.

– Det har ligget i kortene en stund, men det er jo ikke noe hyggelig for det, sier klubbleder Benny Selen til Magasinet for fagorganiserte.

Full stopp

Fabrikken i Nord-Trøndelag sliter med røde tall, men det verste er det kraftige markedsfallet. Etterspørselen er rett og slett for lav.

– Kundene har sviktet, og vi merker det veldig godt når det går så dårlig som nedover i Europa.

** LES MER: Håper å slippe oppsigelser **

Også Södra Cells fabrikk på Tofte har full stopp i produksjonen fra og med uke 50.

– Nøyaktig dato vet vi ikke, men det blir jo rundt 12. desember for oss også, forteller klubbleder Jostein Sjaavaag.

Begge fabrikkene tar en såkalt markedsstopp; det vil si at produksjonen stopper i påvente av at markedet tar seg opp igjen.

Slipper permitteringer?

Tofte-fabrikken er derimot forskånet for permitteringsvarsler, enn så lenge.

– Vi håper å kunne gjøre unna vedlikeholdsarbeid under produksjonsstoppen, og dermed slippe unna permitteringer i første omgang. Men det er nok hovedkontoret i Sverige som avgjør dette, sier Sjaavaag

– Vi har forståelse for stansen. Markedet har snudd voldsomt, og nå kan vi ikke produsere til lager lenger, legger klubblederen til.

Frustrert over el-sertifikater

Fabrikken på Tofte har lenge jobbet hardt med å få være med på ordningen om såkalte grønne sertifikater, som kommer i gang ved årsskiftet. Men fabrikken, som produserer mye bioenergi på materialer som ikke går til produksjon, får ikke være med på ordningen fordi teknologien er for gammel.

I Sverige har denne ordningen eksistert i flere år – uten begrensning på teknologi. Det betyr at Södra-fabrikkene i Sverige fikk – og er – med i ordningen.

– Grensa er satt ved 1.1.2007, og vårt utstyr er gamlere enn som så. Det er veldig synd. Hadde denne ordningen eksistert i dag, og vi vært med, ville vi unngått de røde tallene vi har sett siden sommeren, forteller Sjaavaag.

I 2009 beregnet man at grønne sertifikater ville bidratt med hele 50 millioner kroner på bunnlinja.

– Og det var nøkterne beregninger. I Sverige har de nå gode fortjenester selv med svikt i markedet. Dermed kan man lettere holde produksjonen i gang, sier Sjaavaag.

Annonse
Annonse