JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dykkerkrigen

En stor andel av offshoredykkerne fra pionertiden pådro seg helseskader. Mange døde. Dykkerne gikk sammen om å kreve erstatning fra staten. Men så oppsto en dyp splittelse, og mange harde ord har falt mellom ulike fraksjoner. Hvordan kunne det skje?


25.06.2009
18:29
16.12.2013 10:39

stig.christensen@lomedia.no

– Tillitsvalgt for dykkerne gjennom mange år, Arne Jentoft, er mobbet av forfatter og frilansjournalist Knut Ørjasæter. Jeg har aldri opplevd maken til hvordan Ørjasæter omtaler hardt skadde nordsjødykkere, sier frilansjournalist Terje Marøy. De to har tatt hvert sitt parti i striden mellom dykkerne. Ørjasæter har vært en varm talsmann for Nordsjødykkeralliansen (NSDA) og Marøy har talt Offshoredykkerunionens (ODU) sak.

«MANNEN PÅ PIDESTALLEN» Knut Ørjasæter omtaler Arne Jentoft i svært negative vendinger på nettstedet dykkersaken. no.

I artikkelen «Arne Jentoft – mannen på pidestallen», skriver han: …«Arne Jentoft hadde tidlig vist seg som en udugelig dykker på Ekofisk. Han ble oppfattet som kverulant som det var umulig for noen å ha noe å gjøre med. Franske og engelske dykkere på teamet fortalte at før Mike Brushneen omkom, hadde de hørt ham på dykkerradioen skjelle ut den udugelige norske dykkeren som han hadde med som standbydykker i dykkerklokken ». Og videre: «Mange dykkere stiller nå spørsmål med hva som egentlig skjedde der nede på dypet den gangen. Fikk Arne Jentoft panikk som han pleier i stressede situasjoner?». «Jentoft greide også å bevise at han var livsfarlig når han skulle forsøke å kjøre dykk i kontrollrommet ». Ørjasæter skriver videre at Jentoft etter hvert kom på boreskipet Glomar Grand Isle, hvor det «svært sjelden var noe dykking». «Den viktigste jobben i løpet av en tur om bord, var å få malt dykkerklokken med enda et lag maling». Ørjasæter beskylder Jentoft for falsk informasjon og usannheter.

STÅR PÅ SITT Journalist og forfatter Knut Ørjasæter står på det han har skrevet i artikkelen «Arne Jentoft – mannen på pidestallen» i et intervju med LO-Aktuelt.

– Jentoft fikk panikk der nede i dypet og tok livet av karen ved å handle feil, hevder han.

– Men Rolf Guttorm Engebretsen i NSDA mener at du gikk for langt i artikkelen, at man ikke skal skrive sånn om folk. Er det ikke litt oppsiktsvekkende at du går lenger enn han?

– Jeg skriver for egen regning og risiko. Hvis Jentof ikke liker det jeg skriver, får han saksøke meg, sier Ørjasæter og fortsetter:

– Det Arne Jentoft forklarte på TV henger ikke på greip.

– Men Jentoft har fått støtte fra den engelske dykkerens pårørende. Kommentar?

– Jeg har ikke snakket med de pårørende. Jeg vet bare at den måten Jentoft har forklart seg på er ulogisk og henger ikke på greip. Knut Ørjasæter oppfatter ikke at troverdigheten til NSDA er svekket etter TV2-dommen (se egen rammesak på neste side).

– Dommen sier at man kan servere løgnaktige påstander hvis man er i god tro. Denne saken er ikke avsluttet, sier han.

– Hva mener du er den groveste påstanden fra den andre siden i striden med Nordsjødykkeralliansen?

– Jeg oppfatter at ODU eller LO-dykkerne som jeg vil kalle dem, ble startet for å forsvare NOPEF-leder Lars Myhre og LO. Verken NOPEF, LO eller Myhre har løftet en finger for nordsjødykkerne. Det er et spill, der de har doble agendaer, og prøver å svekke Tom Engh og Rolf Guttorm Engebretsen for at LO/ ODU skal overta dykkersaken, mener journalisten.

– Mange mener at denne kranglingen mellom dykkerne er en tragedie?

– Jeg er helt enig.

– Hva tror du denne ordkrigen kommer av?

– Som sagt, en del av LOsystemet prøver å beskytte seg selv. LO fikk opprettet ODU/LO- dykkerne, fordi fagbevegelsen knapt har gjort noe for dykkerne. De ønsker nå å få kontroll på dykkersaken. Det er bakgrunnen.

– Hva er bakgrunnen din for å engasjere deg i saken?

– Den norske staten og det norske samfunnet har mye å takke dykkerne for. Staten og også fagbevegelsen visste at dykkerne ville bli skadet. Nå i ettertid da skader blir mer synlige, har staten ikke ryddet opp og det er tatt i bruk kriminelle virkemidler for å skjule eget ansvar. Det er som om man tygger en tyggegummi, tar ut all saften og så spytter tyggegummien ut og tråkker på den. Dette er bakgrunnen min for å engasjere meg, sier Knut Ørjasæter. –

HELT FORFERDELIG Dykkeren Arne Jentoft er mannen som organiserte dykkerne i NOPEF og LO i 1977. Han tar kraftig avstand fra Ørjasæters påstander:

– Dette er jo helt forferdelig og har ingen forankring i virkeligheten.

Jentoft har en lang dykkerkarriere, blant annet arbeidet han seks år for ESSO.

– Jeg kan vise til en glimrende attest derfra, sier han til LO-Aktuelt.

– Knut Ørjasæter påstår overfor LO-Aktuelt at du har tatt livet av den engelske dykkeren Mike Brushneen ved å handle feil der nede i dypet. Kommentar?

– Det er en blank løgn. Det kan blant annet bekreftes av Bjørn Lilleland, som var den eneste norske dykkeren utenom meg om bord og som var oppe på kommunikasjonen i dykkerkontrollen. Dette var det tiende dykket og vi byttet på å være inne i dykkerklokken og ute på dypet, forteller Jentoft og legger til:

– Datteren til Mike tar fullstendig avstand fra Ørjesæters påstander. Jeg har fått full støtte fra de pårørende. Verken politiet eller Arbeidstilsynet har lastet meg for ulykken, heller ikke ledelsen i Comex, forteller han.

– Det Ørjasæter skriver har ikke hold i virkeligheten, men heller ingen injurierende kraft. De som kjenner til forholdene vet at dette er sprøyt fra ende til annen. Det er det viktigste for meg.

Jentoft har vurdert rettslige skritt mot Ørjasæter, men har foreløpig kommet til at han ikke vil politianmelde journalisten. Jentoft har snakket med advokat om saken, og forstått det slik at saken trolig vil bli henlagt. Uansett vil det bli en lang og omstendelig prosess.

– Noen mener begge parter i dykkerstriden er like ille, med harde beskyldninger begge veier. Hva sier du til det?

– Vi har prøvd å holde oss til realitetene. Det var ikke vi som brakte røverhistoriene inn i offentligheten, sier Jentoft.

Han mener at Rolf Guttorm Engebretsen og andre i NSDA har skadet dykkersaken ved å lyve både i stortingshøringen og i retten.

– Engebretsen kalte det selv feilinformasjon i retten, mens andre ville kalt det løgn, sier Arne Jentoft.

– Det er helt utilgivelig, mener den erfarne dykkeren.

– Vi har også vunnet i retten, jfr. TV2-dommen. Jentoft viser videre til at ODU vant i Tingretten i forhold til statens ansvar for dykkerne, og at NSDA tapte en til- svarende sak. Så ble det tap i Lagmannsretten for ODU og nå skal de føre sak for Høyesterett 8. september.

– Hvordan har den voldsomme ordkrigen oppstått, etter din mening?

– Den har utviklet seg gradvis der den ene parten har kommet med kraftig skyts, så har den andre svart med like kraftig skyts og slik har det utviklet seg. Men NSDAs løgner er en viktig årsak til det høye spenningsnivået. Jentoft mener folk nå har blitt lei av den verbale krigen mellom gruppene og at den har skadet dykkernes sak.

– Når også Stortinget er holdt for narr, har det skadet vår sak, mener Arne Jentoft.

MOBBET Også Terje Marøy tar kraftig avstand fra Ørjasæters artikler på nett. Han mener Arne Jentoft er mobbet på det sterkeste. Særlig når det gjelder den engelske dykkerens død er han rasende på Ørjasæters framstilling:

– Ulykken skjedde så fort at det var umulig å redde ham. Ørjasæter kan fortelle sine lesere at Brushneens siste ord var å skjelle ut Arne for udugelighet, på dykkerradioen til kontrollen på overflaten. Ørjasæter, men ikke leserne, vet at det ikke var talekommunikasjon til overflaten på denne dykkerserien. De etterlatte har reagert kraftig. I stedet for å svare dem, raljerer Ørjasæter videre i nye artikler, hevder Marøy. Han viser til TV2-dokumentaren om den såkalte rådgiver William Stuart Hunter:

– I dokumentaren ble NSDAs bruk av den såkalte internasjonale rådgiver Hunter avkledd fullstendig. Dette ble ikke tema i rettssaken, så her står dokumentaren uimotsagt. Tom Engh i NSDA har i Dagbladet sagt at Hunter eksisterer, men «jeg kjenner ikke Hunters egentlige identitet». Man kan ikke presentere en kar som internasjonal rådgiver, når de ikke engang sjøl vet hvem han er. Alt tyder på at han ikke eksisterer i det hele tatt, mener Marøy.

– Hva mener du er årsaken til den voldsomme ordkrigen mellom partene?

– Det er vanskelig å si, men det kan tyde på at det ligger et pengeargument her. Bakgrunnen for splittelsen var at NSDA ville anlegge massesøksmål, hvor det også skulle settes av penger til NSDA, noe de som senere gikk ut og dannet ODU ikke ville. Med et massesøksmål for 130–150 dykkere vil det ligge milliarder i potten, så det er i så fall snakk om svært store summer. NSDA med sin advokat ga uttrykk for at «toget går», og at hver enkelt måtte gå til søksmål. Det er feil. Det holder at noen gjør det, og så vil rettens dom skape presedens. Hvis man vinner fram, blir det så bare en teknisk beregning om hva resten av dykkerne skal få, sier Terje Marøy, som også mener det kan være mye presti- sje her, om hvem som får løst dykkersaken.

– NSDA mener at det tidligere NOPEF har gjort svært lite for dykkerne, at LO er på parti med Ap og dermed ikke kan kjempe effektivt for dykkerne med Ap i regjering. Kommentar?

– Det viser litt av samfunnsforståelsen. Det kan man si om alle fagforbund. Hvorfor godtok LO 48 timers arbeidsuke for nesten 100 år siden? Det var bra da, men alt kan kritiseres. NOPEF kunne sikkert gjort mer, men problemet var de uorganiserte dykkerne. Det var umulig å få dem med på streik. Med det kampmiddelet ville mye kunne vært oppnådd. Det var tross alt fagbevegelsen som fikk hindret dykk ned mot 400 meter. Man fikk gjort noe med støyproblematikken, klokkeløp, dykkerskole og forbedrete forskrifter i flere etapper, bare for å nevne noe, sier Terje Marøy.

FIRER IKKE Når LO-Aktuelt viser til artikkelen «Arne Jentoft – mannen på pidestallen» og Ørjasæters mange påstander der, har Rolf Guttorm Engebretsen i NSDA følgende kommentar:

– Jeg liker det ikke. Man skal ikke skrive slik om folk. Ørjasæter må svare for seg selv, jeg er ikke hans talsmann. Han ble imidlertid hengt ut i TV2-dokumentaren, og jeg er kjent med at Jentoft har sendt Ørjasæter et par ufine e-mailer, der han også skryter av sin egen fortreffelighet. Både NSDA og jeg har brukt Ørjasæter som rådgiver. Han har en enorm arbeidskapasitet og har bidratt med mye. Men han er ikke vår skribent og det han skriver står han selv for.

– dykkersaken.no er en egen selvstendig redaksjon, som NSDA ikke har kontroll med. Jeg har sendt inn en sak om tidligere NOPEF-leder Lars Myhre, men vi står ikke bak den siden.

– Mener du at dommen i TV2-saken svekker deres troverdighet?

– Vi dokumenterte det meste, men retten mente at TV2 var i god tro på sendetidspunktet.

– Dere blir kritisert fordi dere ikke ville se programmet på forhånd, med tanke på å gi deres versjon?

– Vi skulle i retten 14 dager etterpå og ble rådet til ikke å gå inn i dette gjennom media, sier Engebretsen.

– I dommen fra TV2-saken heter det på side 32: «….. at Engebretsen under sin forklaring i retten erkjente at han under stortingshøringen sa han hadde 1 148 bouncedykk og at han hadde vært på testdykk ned til 300 meter. Han erkjente óg i retten at han faktisk ikke hadde vært dypere enn 183 meter ». Er det ikke en motsetning her?

– De tar alt ut av sin sammenheng i en kompleks sak. Jeg har 1 148 bouncedykk. Vi hadde forsøksdykking ved Akerkaien i Stavanger, og ingen ville oppgi dybde på de dykk som gikk galt den gangen. Da vi tok opp denne saken, ble vi nektet denne informasjonen. Vi la ut dette som en provokasjon i miljøet, noe som ble klarlagt både i Oslo Tingrett og i Bergen Tingrett før forklaring. Jeg har ikke løyet i retten, hevder Engebretsen som legger til at de har anket TV2-saken.

– Odd Isungset, redaksjonssjef i Dokument 2 i TV2 skriver følgende i Journalisten.no 8/6-2007: «…vi har tillatt oss å spørre om Nordsjødykkeralliansen manipulerer, når de i møter med statsministeren legger fram brev fra en angivelig britisk rådgiver med det fantasifulle navnet William Stuart Hunter. For det vi kunne dokumentere i programmet var at Hunter ikke eksisterer og aldri har eksistert.» Kommentar?

– Brevet har aldri vært framlagt for statsminister Stoltenberg, men for partileder Stoltenberg, og ble da lagt fram som et vedlegg. Det er normalt at ikke alle rådgivere er navngitt, og vi brukte dekknavn her, hevder Engebretsen.

– Folk i ODU hevder at dere har bløffa og at det ødelegger for dykkersaken?

– Disse folkene må holde tunga rett i munnen. Flere av dem begynte med dykking 12–15 år etter meg, og var ikke til stede der de beskylder meg for løgn. Mange av de som har angrepet meg, har jeg aldri arbeidet sammen med, for eksempel Arne Jentoft, sier Rolf Guttorm Engebretsen, som hevder at han selv ikke har deltatt i skittkastingen mellom partene.

– En forskningsrapport fra Haukeland Sykehus viser at 98 prosent av dykkerne har fått skader fra nedsatt livskvalitet til store nevrologiske skader. Ingen har tatt tak i de skadde dykkernes medisinske ettervern, heller ikke LO eller NOPEF. Dette er en viktig årsak til at NSDA ikke kan akseptere at LO-advokater møter Arbeiderpartiets regjeringsadvokat som motpart i retten. Man kan ikke vente at LO vil kritisere en Ap-regjering. De sitter jo i hverandres sentralstyrer og har et tett samarbeid, mener Engebretsen.

– KUTT SKITTKASTINGA

Leif Johansen er forbundssekretær i IndustriEnergi, har over 30 år bak seg som dykker, derav 15 år i Nordsjøen og er den som steller med dykkersaker i forbundet. Han mener ulike personer har vært utsatt for trakassering, og at man har vært svært frittalende begge veier.

– Hvis man blander seg inn i skittkastinga, kommer man ingen vei, mener Johansen.

– Det er brukt alt for mye ressurser på dette. Vi i IE har også blitt utsatt for kritikk, men det er ikke verdt å komme med svar på alt dette. Det blir useriøst, og vi vil ikke legge oss på et slikt nivå, sier Johansen.

– Nordsjøalliansen har ikke vedtekter, ikke frie valg og heller ikke regnskap. Dermed har vi valgt å støtte ODU og ikke NSDA, sier Johansen. Men han mener det er feil av ODU å henge seg på den skittkastinga som har pågått. Han vil helst ikke blande seg inn i denne verbale krigen, og mener begge sider burde satt ned foten for lenge siden.

Leif Johansen viser til at IEs arkiver er åpne og at også NSDA har benyttet seg av denne dokumentasjonen.

– Samtidig gjør de LO medskyldig i dykkersaken.

Johansen mener en del av historiene som har havnet i media ikke holder mål, og at journalister i mange tilfeller har sjekket kildene for dårlig.

– Det er presentert en del konspirasjonsteorier som rett og slett er sprøyt, mener han.

LIKE GODE

Forsker Helge Ryggvik mener hele kapitlet med utskjelling og krangling mellom de to fløyene er en tragedie for dykkerne.

– Her ligger det mange underliggende konflikter, personlige motsetninger og ryktemakeri. Begge sider «snakker høyt», mener han. Flere på ODU-siden har kritisert Nordsjødykkeralliansen for manglende vedtekter, regnskap og demokratiske valg. Ryggvik vil ikke kommentere dette direkte, men:

– Det er ikke unaturlig at dykkere med organisasjonsbakgrunn reagerer på manglende formell struktur. Den andre grupperingen, på sin side, kritiserer det tidligere NOPEF for å ha oppnådd lite.

– Hva er etter din mening årsaken til den voldsomme ordkrigen mellom partene?

– En underliggende årsak til konflikten er ulik organisasjonsbakgrunn. Dessuten har det vært en voldsom slitasje for de involverte. Både slitasje med å dykke under de aktuelle forhold og gjennom å slåss mot systemet i lang tid uten å føle at de helt er blitt tatt på alvor. Dykkerne har befunnet seg i en slags evig kamptilstand i snart ti år, uten å ha tilhørighet til en normal arbeidsplass. Når så dykkerne i en slik situasjon deler seg i to grupperinger som bare snakker til hverandre og om de andre, får ordkrigen en usunn egendynamikk. Denne egendynamikken har ikke blitt mindre ved at ulike skriveføre hjelpere på begge sider har gjort sitt til å holde liv i konflikten, mener Helge Ryggvik. Forskeren vil ikke kommentere de enkeltsakene dykkerne krangler om, men mener det dreier seg om detaljer som i den store sammenhengen har liten betydning for dykkernes sak. Sammen med Kristin Øye Gjerde lanserer for øvrig Helge Ryggvik boka Nordsjødykkerne 22. juni.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

Nordsjødykkernes historie er blant annet en historie om helseskader og dødsulykker. Det har vært rettssaker og fagforeningstvister, harde menneskelige påkjenninger og etter hvert stor splittelse mellom dykkere. Nå er de splittet i to, Nordsjødykkeralliansen (NSDA) og Off shoredykkerunionen (ODU).

Det er ikke helt enkelt å fastslå nøyaktige tall om dykkernes situasjon. Men å si at det var 250 pionerdykkere, kan være et rimelig tall, ifølge forsker Helge Ryggvik. Andre opererer med oppimot 350. 75 prosent har hatt dykkersykdommer eller vært utsatt for ulykker. Over halvparten har hatt trykkfallsyke. Hver 5. dykker har mistet bevisstheten i en dykkersituasjon, og hele 83 prosent har opplevd livsfarlige situasjoner under dykkingen. Tallet på de som har begått selvmord kan være bortimot 20. 98 prosent av dykkerne har fått skader fra nedsatt livskvalitet til store nevrologiske skader. 55 dykkere er omkommet under dykkeroppdrag i oljevirksomheten i Nordsjøen mellom 1967 og 1990. Av dem er fem nordmenn.

Tre dykkere fører sak for Høyesterett 8. september, som dreier seg om erstatning for skader som dykkerne har pådratt seg i jobben. Partshjelpere er fagforbundet IndustriEnergi og Off shoredykkerunionen (ODU). Sakene ble vunnet i tingretten, men tapt i lagretten.

LO-Aktuelt har ikke tatt mål av seg å belyse dykkersaken i sin fulle bredde, det ville trolig krevd flere bøker. Vi begrenser oss til å se på den bitre striden mellom de to fløyene. Hva er det som gjør at dykkere, som skulle ha felles interesser av å stå sammen i sine erstatningssaker mot staten, til de grader har gått i strupen på hverandre?

25.06.2009
18:29
16.12.2013 10:39

Nordsjødykkernes historie er blant annet en historie om helseskader og dødsulykker. Det har vært rettssaker og fagforeningstvister, harde menneskelige påkjenninger og etter hvert stor splittelse mellom dykkere. Nå er de splittet i to, Nordsjødykkeralliansen (NSDA) og Off shoredykkerunionen (ODU).

Det er ikke helt enkelt å fastslå nøyaktige tall om dykkernes situasjon. Men å si at det var 250 pionerdykkere, kan være et rimelig tall, ifølge forsker Helge Ryggvik. Andre opererer med oppimot 350. 75 prosent har hatt dykkersykdommer eller vært utsatt for ulykker. Over halvparten har hatt trykkfallsyke. Hver 5. dykker har mistet bevisstheten i en dykkersituasjon, og hele 83 prosent har opplevd livsfarlige situasjoner under dykkingen. Tallet på de som har begått selvmord kan være bortimot 20. 98 prosent av dykkerne har fått skader fra nedsatt livskvalitet til store nevrologiske skader. 55 dykkere er omkommet under dykkeroppdrag i oljevirksomheten i Nordsjøen mellom 1967 og 1990. Av dem er fem nordmenn.

Tre dykkere fører sak for Høyesterett 8. september, som dreier seg om erstatning for skader som dykkerne har pådratt seg i jobben. Partshjelpere er fagforbundet IndustriEnergi og Off shoredykkerunionen (ODU). Sakene ble vunnet i tingretten, men tapt i lagretten.

LO-Aktuelt har ikke tatt mål av seg å belyse dykkersaken i sin fulle bredde, det ville trolig krevd flere bøker. Vi begrenser oss til å se på den bitre striden mellom de to fløyene. Hva er det som gjør at dykkere, som skulle ha felles interesser av å stå sammen i sine erstatningssaker mot staten, til de grader har gått i strupen på hverandre?




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker