JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I dag starter Kartellkonferansen

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen håper årets kartellkonferanse på Gol vil gi noen svar på hvor veien går videre for Norge etter 22. juli.

simen@lomedia.no

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

– Man kan ikke åpne en avis eller slå på en nyhetssending uten å høre om 22. juli. Det fokuseres mye på hva som gikk feil og hva som burde vært gjort. Vi ønsker å se på hva det har gjort med oss i Norge og hva vi kan gjøre framover, sier Tone Rønoldtangen.

Tiden etter terroren

LO Stats kartellkonferanse på Gol arrangeres i år mellom 22. og 24. november. Den tradisjonsrike konferansen har også i år et mangslungent program, men terroren 22. juli og integrering har fått halvannen dag.

Fafo-forskerne Tone Fløtten og Sissel Trygstad leder programmet rundt 22. juli, som har Manifest-forsker Ali Esbati og daglig leder Kristian B. Harpviken i Fredsforskningsinstituttet som innledere.

Videre kommer AUF-leder Eskil Pedersen, Høyres Torbjørn Røe Isaksen, generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp og partisekretær Raymond Johansen i Ap til å holde innledninger.

Til slutt blir det paneldebatt med deltagerne.

config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Hele programmet, Kartellkonferansen 2011 (PDF)

Håper på konkrete tiltak

Rønoldtangen håper innlederne vil sette fokus på hva som har skjedd med Norge og det norske folk etter terroren, og ideer om hvordan fagbevegelsens rolle bør være i debatten framover.

– Rett etter 22. juli trodde vi det skulle skje større ting, at folk skulle engasjere seg mer politisk og i større grad ta avstand fra rasisme. Det har ikke skjedd, mener Rønoldtangen.

– Hva kan vi gjøre for å øke bevisstheten til mannen i gata, og hvordan kan vi alle ta ansvar? Er vi flinke nok til å ta debatten i hverdagen, rundt kjøkkenbordet og på arbeidsplassen? Tiden etter 22. juli har vist at det er mer grums i folkedypet enn vi trodde. Vi føler at vi som fagbevegelse har et ansvar. Hva gjør Norge etter dette? Denne konferansen er vår måte å ta ansvar på, sier LO Stat-lederen.

– Jeg håper vi kan sitte igjen med noen konkrete ideer og tiltak som vi gripe fatt i, fortsetter hun.

Inkludering

På konferansens andre dag skal inkludering debatteres, med forskningssjef Anne Britt Djuve fra Fafo, forskningsleder Lars Østby i Statistisk sentralbyrå og professor i journalistikk Elisabeth Eide i spissen.

Leder Akhenanton Oddvar de Leon i Organisasjon mot offentlig diskriminering skal også dele sitt syn på inkluderingen i Norge.

– Her forsøker vi å få en faktadel, og beretninger fra hvordan vi behandler dette spørsmålet i Norge. Eide har undersøkt hvordan debatten og innvandringen blir speilet i norske medier, og de Leon er en sterk og god stemme som kan si mye om hvordan det er å leve som norsk med innvandrerbakgrunn, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO Stat.

Flåthen møter Stoltenberg

Videre blir det den klassiske faglig-politiske debatten, der LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg deltar. Her er det fritt fram for de tillitsvalgte i salen å fronte sine spørsmål til innlederne.

– Vi er like spent hvert år på hva som blir hovedtema. At de kommer inn på den økonomiske situasjonen i Europa er vel ingen hemmelighet, men hva som blir hovedtema er en overraskelse, sier Rønoldtangen.

Het debatt om arbeidstid

Etter debatten kommer alle statsansattes øverste arbeidsgiver, fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud, for å fortelle om hvor vi står og hvor veien går videre for staten.

Torsdag avsluttes med debatt om arbeidstidsordninger, med forskningsleder Torgeir Aarvaag Stokke fra Fafo, visedirektør Anne-Kari Bratten fra Spekter og nestleder Mette Nord i Fagforbundet.

– Arbeidstid er et veldig hett tema for tida. Vi har blant annet invitert Anne-Kari Bratten fra arbeidsgiversiden, så det ligger an til en spennende debatt, mener LO Stat-lederen.

Annonse
Annonse