JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen til verks mot rasisme

LO-leder Roar Flåthen vil i etterkant av 22. juli ha en offensiv mot rasisme og til forsvar for mangfoldet.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Vi må unngå at det som skjedde 22. juli noensinne kan skje igjen, sier LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener både regjeringen, fagbevegelsen og andre må styrke kampen for det flerkulturelle samfunnet, og bekjempe intoleranse og rasisme. 30. november står LO i spissen for en markering på Youngstorget i Oslo, under parolen «Ja til mangfold – Nei til rasisme».

– Les også: Spent på oppmøtet

En lang rekke organisasjoner har meldt sin ankomst og støtte til arrangementet.

– Alle må bidra

– Vi er alle rystet og sjokkert av de grusomme og tragiske hendelsene 22. juli. Det er nødvendig at fagbevegelsen og hele samfunnet styrker kampen for det flerkulturelle samfunnet og kampen mot intoleranse og rasisme, skriver Flåthen i et brev til samtlige forbund der det oppfordres til å delta i markeringen.

– Les også: Skryter av Borten Moe

LO-lederen understreker overfor ANB at 22. juli-kommisjonen skal gi sine svar på alle spørsmålene folk sitter med når det gjelder både beredskap og andre elementer rundt terrorangrepene.

– Det er mange ubesvarte spørsmål, og det er viktig at kommisjonen som et uavhengig og kvalifisert organ får anledningen til å jobbe med å besvare de mange spørsmålene, sier Flåthen.

– Må motvirkes

Uavhengig av kommisjonens arbeid vil LO-lederen ha en kraftig styrking av det holdningsskapende arbeidet rundt det han kaller det norske verdigrunnlaget.

– Det er et spørsmål om verdier. Det holdningsskapende arbeidet må i enda sterkere grad inn i skolene, lærebøkene og læreplanene, og i hele det offentlige rommet; på arbeidsplassene og rundt kjøkkenbordet. I det norske samfunnet skal det ikke være plass for disse ekstreme grupperingene som vi ser finnes der ute. De vil kanskje alltid finnes, men de må motvirkes og ikke få grobunn, sier Flåthen.

– I et demokratisk samfunn med ytringsfrihet, bør ikke også de mest ekstreme få komme til ordet?

– Man skal være forsiktig med å utfordre ytringsfriheten, men man må ikke bruke den som forsvar for at galskapen skal kunne skje i praksis. Da er ytringsfriheten dratt for langt, mener Flåthen.

Balansegang

Han erkjenner at sosiale medier og internett gir de mest ytterliggående, uansett hvor alene de måtte være i nærmiljøet, en tumleplass.

– Det må vi også ta med i den videre debatten. Ytringsfriheten i seg selv er nok ikke problemet, sier Flåthen, som vil ha bedre overvåking av de ekstreme grupperingenes nettvirksomhet.

– Men vi kan ikke bruke situasjonen slik at vi får en ekstrem overvåking og kontroll som ingen egentlig ønsker seg. Men samtidig må vi stille det ubehagelige spørsmålet om hvorvidt vi har hatt nok kontroll, sier Flåthen.

Denne uken er han dessuten å finne blant de mange innlederne på LO Stats tradisjonsrike kartellkonferanse på Gol, der terroren 22. juli er et av hovedtemaene som skal diskuteres. (ANB)

Annonse
Annonse