JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Manifest for rødgrønt flertall

Valgseier er innen rekkevidde erklærte Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete da de la fram sitt felles valgmanifest i dag.

einar.fjellvik@lomedia.no

Høyre måtte utsette sin planlagte pressebriefing da regjeringspartiene hastig innkalte til pressekonferanse i formiddag for å presentere sitt sju punkts valgmanifest med tittelen «Vi vil mer! Mer fellesskap – mer rettferdighet».

– Vi er tre ulike partier med ulike partiprogrammer, men vi er enige om å gå til valg sammen for å sikre fire nye år med flertallsregjering, erklærte statsminister Jens Stoltenberg da han åpnet pressekonferansen.

De sju temaene som de tre partilederne mener markerer et klart skille mellom dem og opposisjonen er:

– En satsing på arbeid og næringsliv.

– Mer kunnskap - nei til privatisering i skolen.

– Ta hele landet i bruk.

– God offentlig omsorg og helsetjenester.

– Kamp for trygghet og mot kriminalitet.

– Et løft for kultur og frivillighet.

– Kamp for klimaet og for internasjonal solidaritet

Felleskap eller skattelette

Alle de tre partilederne slo i sine kommentarer an den samme tonen, som vi garantert får høre om igjen og om igjen de neste seks ukene: Valget står mellom en rødgrønn flertallsregjering som sikrer forutsigbarhet og trygghet i økonomisk vanskelig tider og som har politisk vilje til å satse på fellesskapsløsninger – og en Frp-dominert borgerlig regjering med vekt på individualisme og vilje til å bruke store beløp på skatteletter.

Statsministeren benyttet blant annet anledningen til å utfordre Høyre og Fremskrittspartiet til å gjøre rede for hvordan de vil dekke opp for de 12 milliardene i tapte inntekter til statskassa som en avvikling av formuesskatten vil bety.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src=http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02741/r_dgr_nn_290px_2741539a.jpg> <p></p><b>Hør de tre partilederne:</b> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://www.radioriks.no/medlemmer/filer/7093_4AUGJENSsak209~0.MP3">Jens Stoltenberg om hovedlinjene i manifestet</a> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://www.radioriks.no/medlemmer/filer/7094_4AUGKRISsak309~0.MP3">Kristin Halvorsen: Miljø og skole viktige SV-saker</a> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://www.radioriks.no/medlemmer/filer/7095_4AUGNAVARsak409~0.MP3">Liv Signe Navarsete: Samferdsel og offentlig sektor viktig</a> </td> </tr> <tr> <td> </table>

Uenighet under teppet

Alle spørsmål der det er uenighet mellom de tre regjeringspartiene glimrer naturlig nok med sitt fravær i det felles valgmanifestet. En serie spørsmål fra det tallrike pressekorpset om alt fra oljeboring utenfor Lofoten til skattenivå og rovdyrpolitikk ble konsekvent besvart med at det vil man komme tilbake til når valget er vunnet – og at de tre partiene allerede har vist stor evne til å finne fram til balanserte løsninger i tilsvarende saker.

I tillegg minnet vekselvis Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete om at velgerne kan påvirke utfallet av disse sakene ved å velge hvilket av de rødgrønne partiene de gir sin stemme.

Mange løfter

Blant de konkrete løftene de rødgrønne kommer med i sitt valgmanifest er et klart nei til nedsalg av statlige eierandeler i nøkkelselskaper. De lover å slå ring om arbeidstakernes rettigheter og intensivere kampen mot sosial dumping og uønsket deltid.

De tre partiene står også fast på sitt nei til privatisering – enten det er snakk om skoler eller helse- og omsorgstjenester. De lover å skaffe skolen flere lærere med mer kompetanse, de vil sikre offentlig eierskap over kraftressursene og de lover å øke bevilgningene til samferdsel med 100 milliarder de neste ti årene.

Annonse

Flere saker

Annonse