JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Politisk lederskap i dag er å stå opp for at ulikhet er bra

– At fire av ti europeere ikke aksepterer innvandrere er en politisk utfordring som rammer immigranter og minoritetsgrupper – og som alltid særlig romfolket, sa Thorbjørn Jagland, Europarådets generalsekretær, på en konferanse i Oslo i går.

jan.erik@lomedia.no

– I dag er europeiske politikere mest opptatte av den økonomiske krisa. Den kan vi løse, men at vår verdensdel har blitt avhengig av innvandring fra mennesker utenfor Europa – det må vi leve med, sa Thorbjørn Jagland. Og avslørte raskt at han ikke har noe imot denne utfordringen, snarere tvert imot.

Leve sammen

Konferansen «Å leve sammen i ulikhet» ble arrangert på Litteraturhuset i Oslo mandag med Amnesty International, Den Norske Helsingforskomiteen og NOAS som arrangører. Utgangspunktet for konferansen var Europarådets rapport «Living together. Combining diversity and freedom in 21st-century Europe». Rapporten er ført i pennen av det Europarådet sjøl kaller «Group of Eminent Persons», og ledet av den tidligere tyske utenriksministeren Joschka Fischer.

Thorbjørn Jagland var kommet fra Strasbourg til Litteraturhuset for å snakke om rapporten.

LAST NED: Europarådets rapport «Living together»

Økende ekstremisme

Jagland er lite glad for at de høyreradikale – en ordsammensetning han for øvrig ikke liker – partiene er på frammarsj i Europa. Han mener vi ser en økende ekstremisme. Ungarn er et eksempel på dette. Derfor ble det satt ned en ekspertgruppe i regi av Europarådet som skulle komme med noen anbefalinger for å motvirke denne utviklingen. Jagland trakk fram fem forhold som han mener er viktige.

Kamp mot hatspråket

For det første må vi få en mobilisering mot hatspråket, et språk som er blitt ganske omfattende. Rene rasistiske oppfatninger som oppfordrer til vold og spres utover nettet blir det mer og mer av.

For det andre må det politiske midtfeltet ta mer ansvar for sin egen språkbruk. Fokuseringen på det negative må byttes ut med et sterkere fokus på det positive innvandrerne bidrar med.

For det tredje er det nødvendig å forstå at vi har mange ulike identiteter. Du har rett til å få beholde din identitet som tyrker eller pakistaner når du kommer til et nytt land.

Men vi kan ikke bare være tyrker eller pakistaner, men også dyrke det vi har felles som mennesker. Disse fellesverdiene er ifølge Jagland nedfelt i FNs menneskerettskonvensjon.

Og for det femte må vi ikke danne parallelle samfunn, eller små samfunn inne i storsamfunnet. Kravet er da at de felles lover og regler er ikke-diskriminerende.

Ulikhet er bra

Europarådets rapport «Living together» ble lagt fram for godt over et halvt år siden, men først nå er den blitt aktuell og interessant. Jagland gjør seg noen refleksjoner rundt det.

– Menneskerettseksperter har honorert rapporten vår, mens mottagelsen blant Europas regjeringer har variert litt. Politisk lederskap i dag er å stå opp for at ulikhet er bra. Særlig svenskene har tatt rapporten veldig alvorlig. Også mediene må spille med sånn at vi får vist fram det positive ved den flerkulturelle virkeligheten, sa han.

Moderate forslag

Jagland mener for øvrig at rapportens forslag er såpass moderate at de bør få stor oppslutning blant mange.

– Så må vi huske at det nasjonale aldri skal forsvinne i det multikulturelle, sa Thorbjørn Jagland.

Fakta fra SSB

Lars Østby, forsker i Statistisk sentralbyrå holdt et tankevekkende foredrag på konferansen der han viste at tørre tall kan være mer enn bare ord. Han knuste en del myter på en halv time.

Noen av hans fakta var:

– Det er 500.000 immigranter i Norge nå som er født i utlandet, men har to utenlandske foreldre.

– Det er 100.000 som er født i Norge, men har to utenlandske foreldre.

– Den største innvandrergruppa i Norge kommer fra Polen. Deretter Sverige og Pakistan.

– Arbeidsinnvandringen er i dag mye større enn innvandringen av flyktninger.

– I 1970 var det om lag 50.000 innvandrere i Norge, i dag altså om lag 600.000.

– Norge har i dag per capita den største innvandringen i Europa.

– 184.000 innvandrere kommer fra «muslimske land», altså 3,8 % av befolkningen.

– Det har ikke skjedd noen «islamisering» i Norge, arbeidsinnvandringen dominerer.

– Det vil i 2060 maksimalt være 15 % av den norske befolkningen som er muslimer.

– Holdningene til innvandrere er mer tolerante i Norge enn i de fleste andre land.

Annonse
Annonse