JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lovlig strømgebyr lopper de fattige

– Vi mener det må bli slutt på at kommunene gjør fattigfolk enda fattigere. Strøm er et basisgode, mener Vigdis von Ely, styreleder i Velferdsalliansen.

vegard.velle@fagforbundet.no

Velferdsalliansen har satt i gang en kampanje mot de rådyre tilleggsgebyrene som kommer når en kunde ikke betaler strømregningen.

Kommunenes kraftselskaper tar helt opp til 3000 kroner i gjenåpningsgebyr for å koble på den avstengte strømmen. Før dette har strømregningen gått til inkasso og påført kunden ytterligere omkostninger. Ikke sjelden blir en strømregning tredoblet.

Tar ingen hensyn

– Jeg har lyst til å få et svar på hvorfor kommunene trenger disse pengene. For meg virker det som om dette handler om moral, at kommunene ønsker å lære folk å betale regningene sine, mener von Ely.

De som rammes av gjenåpningsgebyret, er i første rekke de fattige. Strømmen stenges uansett økonomisk yteevne, sykdom, eldre, barn eller temperatur ute.

Og det på tross av at inkassoloven sier at «Det er i strid med god inkassoskikk å bruke inkassometoder som utsetter noen for urimelig påtrykk, skade eller ulempe»..

Kunden får ofte et etterslep som gjør at framtidige strømregninger blir enda vanskeligere å betale.

Skam og fornektelse

– Det er belagt med skam å få strømmen stengt. En minstepensjonist jeg kjenner i Drammen fikk lys og varme stengt i seks uker på vinteren fordi hun ikke hadde råd til å betale. Sosialkontoret sa de ikke ville betale fordi trygden ville komme snart. Men da trygden kom og kvinnen skulle betale inkassopengene og gjenåpningsgebyret, hadde hun ikke penger nok til å betale begge deler, forteller von Ely.

Starter kampanje

Velferdsalliansen ser på det å fjerne gjenåpningsgebyrene som en del av fattigdomsbekjempelsen. Nå vil de starte en underskriftskampanje i en rekke utvalgte kommuner og kreve og få saken opp i kommunestyrene.

– Det er vår plikt å gjøre politikerne oppmerksom på dette gebyret. I kampen mot fattigdom bør de vanskeligstilte tilbys billigere strøm nettopp fordi de er vanskeligstilte, mener Vigdis von Ely.

Annonse
Annonse