JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olsen: Fire prosent lønnsvekst

Fortsatt lav ledighet og vekst. Det spår sentralbanksjef Øystein Olsen, som tror på en lønnsvekst på over fire prosent de nærmeste åra.

eline@lomedia.no

Usikkerheten rundt internasjonal og norsk økonomi er stor for tiden, med gjeldskrise i Europa og sosiale protester mot den beske medisinen som foreskrives fra både nasjonale myndigheter og EU. Den økonomiske krisa internasjonalt vekker i disse dager hodebry i forbundene som er i gang med å finne ut hvor høyt kravene i vårens tariffoppgjør skal legges.

Lyst for Norge

Denne uka er forbundsstyret i Fellesforbundet samlet på Thorbjørnrud på Jevnaker, for å starte behandligen av de over 2100 forslagene som er kommet inn fra organisasjonen før tariffoppgjøret. Sentralbanksjef Øystein Olsen besøkte forbundet, og tegnet et i hovedsak optimistisk bilde av norsk økonomi, som et annerledesland midt i en temmelig dyster internasjonal situasjon.

For Norges del ser det ganske lyst ut, ifølge sentralbanksjefen.

Dette er bildet Øystein Olsen tegnet av viktige faktorer i norsk økonomi de neste åra:

– Investeringene på sokkelen vil fortsette å øke. Dette er en av grunnene til at norsk økonomi er helt annerledes stilt enn for eksempel våre naboland

– I sum er husholdningenes situasjon god, inntekstveksten er god - og det vil den fortsette å være.

– Et potensielt problem er gjelden knyttet til bolig, prisene vokser med 8-9 prosent i året. Sentralbanken tror denne veksten vil dempes.

– Årsveksten i brutto nasjonalprodukt vil ligge på mellom 3 og 3,5 prosent neste år, og det blir også vekst i sysselsettingen. Fortsatt lav ledighet, rundt 2,5 til 3 prosent.

– Anslagene for lønnsveksten er i overkant av 4 prosent de nærmeste årene.

Mørke skyer

Bare kos og optimisme var det imidlertid ikke sentralbanksjefen hadde med seg i powerpointpresentasjonen sin til Thorbjørnrud. Olsen pekte på at Norge er en liten økonomi, og at det meste av oppmerksomheten nå er rettet mot den internasjonale krisa.

- Vi vil bli påvirket. Omtrent samtlige sentralbanker har nedjustert rentebanene, de er nå flate. Også vi i Norges bank har endret vår rentebane ganske betydelig fra juni og til oktober. Den internasjonale lavkonjunkturen vil vare mye lengre enn vi trodde bare for noen måneder siden, advarte Olsen.

Ifølge Olsen er situasjonen mindre positiv nå enn for et halvt år siden.

- Vi var mer optimistiske før sommeren. Men bildet var vesentlig mørkere enn vi regnet med. Vekstanslagene ble justert kraftig ned både i USA og Europa i løpet av sommeren. I tillegg har vi sett betydelig uro i finansmarkedene.

Olsen viet gjeldskrisa i Europa stor oppmerksomhet, og pekte på det han kalte "finanskrisas trilemma":

- Det er en negativ spiral, der uroen i finansmarkedene, høy offentlig gjeld og lav økonomisk vekst fortsetter å påvirke hverandre negativt.

Kronekursen

I Fellesforbundets rekker er det også sterk bekymring for at den norske krona vil styrke seg og skape problemer for eksportindustrien. Den sterke krona i 2002 og 2003 førte til omfattende industridød, og aktuelt nå er frykten for tap av arbeidsplasser i papirindustrien som sliter med å holde hodet over vannet.

- Den sterke krona ble viet stor oppmerksomhet på seinsommeren. Men det var en midlertidig styrking av krona, Norge er en liten økonomi og norske verdipapirer framstår som ganske snevre for internasjonale investorer. Samtidig er det et faktum at krona er ganske sterk, noe som bekymrer oss i forhold til både inflasjonsmålet og sysselsettingen. Vi tror imidlertid at den vil svekke seg noe i forhold til euroen, uttalte Olsen.

Annonse
Annonse