JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ta til motmæle mot hatytringer

Partisekretær i Ap Raymond Johansen sier at mange, han selv inkludert, har unnlatt å ta til motmæle mot hatefulle ytringer rettet mot muslimer.

yngvil.mortensen@lomedia.no

– En mangler liksom en felles plattform å diskutere ut i fra. Men det må det bli en slutt på. Politikere, journalister og folk flest kan ikke lenger si at «dette gidder jeg ikke forholde meg til», sier Johansen.

Derfor har Ap-partisekretæren invitert de andre partisekretærene til en diskusjon om hvordan demokratiet skal møte anti-demokratiske holdninger.

– Vi er holdningsleverandører. Ord er makt. Ytringsfrihet kan aldri frita for ytringsansvar, mener Johansen.

Johansen etterspør en sakligere og mer ryddig debatt.

– Det som skjedde 22.juli er noe mer enn en enkeltstående hendelse. Derfor må det også få konsekvenser for samfunnsutviklingen, mener han.

Hvor kom hatet fra?

Debatten om 22.juli kan ikke bare handle om det operative, om hjelpeapparatet fungerte, var politiet godt nok rustet, hvordan kan beredskapen bli bedre?

– Vi er nødt til å diskutere om det er dypereliggende grunner til det som skjedde 22.juli. Hva har fått denne typen hat til å gro fram? Hvis vi ikke tar denne diskusjonen, har vi som samfunn sviktet.

– Det påhviler et stort ansvar for holdningene som krigsretorikken i debatten om det flerkulturelle samfunnet skaper, fastslår Johansen.

Høyreekstreme på frammarsj

– De høyreekstreme miljøene i Norge er små, men vi må være mer på vakt overfor dem enn vi har vært til nå, sier Raymond Johansen.

Han registrerer en større bevegelse av nasjonalistiske, høyreekstreme og høyrepopulistisk grupperinger og partier i Europa.

– Noen er allerede maktfaktorer i sine land. Andre er på frammarsj i et Europa som rammes av den største finanskrisen på flere generasjoner.

– Vi har tidligere sett at maktesløshet og arbeidsledighet har styrket høyreradikale grupper og partier. Her har sosialdemokratiet og fagbevegelsen et viktig ansvar. Arbeiderbevegelsen er sprunget ut av nød og sosialt opprør. Arbeiderbevegelsen må bidra til at protest og opprør får rett adressat, ikke nedover i samfunnet.

Annonse

Flere saker

Annonse