JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stramme opp Jens i sykehuspolitikken

– Først må vi sørge for å vinne dette valget, deretter må vi stramme opp de rødgrønne slik at de går i riktig retning sier Unni Hagen fra Fagforbundet på LO Stats konferanse.

nina.hanssen@lomedia.no

Dette fikk distriktsekretær Harald Lund til å lure på om Unni Hagen var for eller imot rødgrønn regjering.

Hun ønsker ikke regjeringsskifte, men la til:

– Vi må ikke være redde for å kritisere våre egne politikere hvis det strider mot det vi står for og det vi har vedtatt.

Reaksjoner

Talelisten ble lang både under og etter Unni Hagens innledning om foretaksorganisering, samhandlingsreform og EUs helsedirektiv .

Hagen var glad hun endelig fikk sparket i gang en debatt om sykehusene i valgkampen og satte pris på både ris og ros.

Etter sin tøffe kritikk av foretaksmodellen og den nye samhandlingsreformen, ble hun hyllet av de som jobbet i helsesektoren som var tilstede.

Harald Lund lurte på om hun hadde glemt at vi faktisk har et av verdens beste helsevesen i Norge.

Hagen var langt på vei enig i det, men mente at dette ikke var noe argument for å sette søkelyset på en del mangler og feil i helsevesenet.

Misfornøyd med rødgrønne

Selv om både hun og Fagforbundet var svært kritisk da Arbeiderpartiet i 2002 vedtok foretaksmodellen.

– Vi fryktet svekket demokratisk kontroll, sterk vekst i administrasjon, prioritering av ”enkle”, ”friske” pasienter, fra pasient- til økonomifokus, mindre offentlighet i styringen og økt press på primærhelsetjenesten, sa hun.

I 2005 sto Fagforbundet i bresjen for krav om at sykehusreformen måtte evalueres, at det skulle gis garanti om at ingen sykehus legges ned, en sterkere politisk styring , folkevalgte inn i styrene, at stykkprisfinansiering måtte trappes ned, de skulle bruke et økonomistyringssystem som var tilpasset offentlig sektor og at de burde vurdere sykehus i nye sterke regioner.

– Nå er evalueringen av sykehusreformen er avsluttet. Hva er konklusjonen? Spurte hun de tillitsvalgte.

Hun var langt på vei enig i at Stoltenberg II-regjeringen har gjort mye bra i forhold til Soria Moria-erklæringen, men lot det skinne igjennom at hun var lite fornøyd med den jobben de har gjort i forhold til sykehussektoren.

Ifølge Bjarne Håkon Hanssen er samhandlingsreformen svaret på helsesektorens utfordring. Men er det egentlig det? Nei, mente foreleserenn.

Se til Skottland og New Zealand

Hagen syns det var langt mer spennende å se på det som Skottland og New Zealand har gjort for å reversere foretaksmodellen og fjernet New Public management-reformene som Norge fortsatt har. Dette mener hun er mer i tråd med det som LO-kongressen har vedtatt.

– Gerd Kristiansen, vår tidligere nestleder i Fagforbundet inviterte til og med LO-leder Roar Flåthen med for å dra på studiereise til Skottland i vår men den turen ble avlyst, røpet hun.

Hagen har fortsatt håp om at Gerd Kristiansen som ny nestleder vil sette dette høyere på den politiske dagsorden.

Hagen viste til at LO-kongressen vedtok at sykehusene ikke lenger skal styres etter bedriftsøkonomiske lønnsomhetsprinsipper.

– Kongressen gikk inn for å endre sykehussektoren. Da må det bli slutt på foretaksmodellen og at sykehusene skal bruke forvaltningsmessige regnskapsprinsipper. Men vi må også jobbe for sterkere politisk styring med sykehusene, sa Hagen. Men uttrykte også sterk bekymring for EUs helsedirektiv.

Frykter torpedering av velferdsmodellen

– EUs helsedirektivet er usolidarisk og uakseptabelt ut fra norske verdier om lik rett til helsetjenester, sa Unni Hagen. Nå frykter hun at EUs helsedirektiv vil bety en torpedering av den nordiske velferdsmodellen. Hagen sa at Fagforbundet aldri ville støtte et direktiv som vil føre til at helsetjenester blir en handelsvare.

– Foreliggende forslag til pasientrettighetsdirektiv for Europa ivaretar ikke det som skal til for å opprettholde nasjonale systemer, sa hun.

På fellesskapets bekostning

Ifølge Hagen føyer EUs pasientrettighetsdirektiv seg inn i rekken av EU-tilpasninger som vil videreføre og utvide markedsmekanismene på fellesskapets bekostning.

– Vi kan derfor ikke gå inn for forslaget slik det foreligger, avsluttet hun.

Annonse

Flere saker

Annonse