JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Venstre på kollisjonskurs med LO

– Partiet Venstre har en politikk som er på fullstendig kollisjonskurs med LO. På flere områder er den verre enn Høyre, sier nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken.

vegard.velle@fagforbundet.no

Venstre er kritisk til en artikkel i Fagbladet.no, om partiets svar på LOs 41 spørsmål til de politiske partiene :

– Dette er med respekt å melde det reneste tøv. Det har vært mye rart i denne valgkampen, men dette er vel det groveste overtrampet av kampanjepreget «journalistikk» så langt, skriver politisk rådgiver Geir Olsen.

Olsen har hatt ansvaret for å utforme Venstres svar til LO. I en «kraftig skjerping» går han gjennom Fagbladets tolkning av Venstres svar. Vi har bedt LOs nestleder, Tor Arne Solbakken, om å kommentere Olsens korrigeringer.

Svekker streikeretten

Geir Olsen: – Fagbladet hevder at Venstre vil svekke streikeretten, mens vi faktisk svarer: Nei, men vi vil utvide kriterier som skal legges til grunn for at myndighetene kan vedta tvungen lønnsnemnd.

Tor-Arne Solbakken: – Det er jo helt uinteressant med streikerett hvis det blir en automatikk i tvungen lønnsnemnd.

Mot AFP-ordningen

Geir Olsen: – Fagbladet hevder at partiet nekter å stille seg bak ordningen med avtalefestet pensjon (AFP). Mens vi faktisk skriver at avtalefestet pensjon skal innarbeides i folketrygden slik at det blir en rettighet for alle og ikke bare for fagorganiserte personer som har fylt 62 år og for arbeidstakere innenfor områder der det er tariffavtaler og hvor AFP inngår i tariffavtalen.

Tor-Arne Solbakken: – Vi har spurt om de vil støtte et tariffestet AFP. Det vil de ikke. Jeg oppfatter Venstres svar som et forsøk på å bortforklare og glatte over at de egentlig ikke ønsker en avtalefestet pensjon. Hvorfor sa de ikke noe om dette da vi behandlet pensjonsforliket, som også Venstre sa seg enig i?

Mot lovfestet heltidsjobb

Geir Olsen: – Fagbladet hevder videre at Venstre ikke ønsker å jobbe for arbeid til alle, mens vi faktisk skriver: Venstre ønsker at flest mulig som ønsker det skal få mulighet til å arbeide på hel tid, men mener at en lovfesting ikke er veien å gå. Dette vil snarere bidra til at flere, spesielt de minste bedriftene, vegrer seg for å ansette flere.

Tor-Arne Solbakken: – Det vi spør om er om de støtter en lovfestet rett til heltidsjobb. Alt for mange får aldri tilbud om noe annet enn deltidsjobb. Og det gjør de ikke.

Partiet for privatisering

Geir Olsen: – Fagbladet hevder at partiet ønsker mer privatisering, spesielt i skolen, mens vi faktisk skriver: Venstre vil styrke den offentlige skolen ved å gjøre den mer mangfoldig, mer tilpasset den enkelte elevs utfordringer og ved å satse målrettet på bedre og mer motiverte lærere heller enn lovfesting av gratis frukt og grønt i skolen. Om det er 0,4 eller 0,5 prosent av elevene som går på private skoler blir i denne sammenhengen en total avsporing.

Tor-Arne Solbakken: – Hvis de hadde ønsket å si at de er mot privatisering, kunne de vel bare krysset av for dette. Ingenting i deres svar tilsier at de ikke åpner for privatisering.

Vil svekke sykelønna

Geir Olsen: – Fagbladet hevder at partiet vil svekke sykelønna, mens vi faktisk skriver: Dersom målene i avtalen mellom partene i arbeidslivet om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) nås, mener Venstre at dagens sykelønnsordning skal videreføres. Hvis ikke, kan det være nødvendig med endringer. Kronikere og fravær ved barns sykdom skal i så tilfelle skjermes.

Tor-Arne Solbakken: – Det er klart de åpner for endringer i sykelønnsordningen. Det er ingenting som tilsier at vi skal komme helt i mål med sykefraværet i disse svineinfluensatider. Med andre ord går de inn for det de kaller endringer.

Fagbladet ønsket å slippe til Venstre for å kommentere den tidligere artikkelen om Venstres svar på LOs 41 spørsmål til partiene. De takket nei til å komme med ytterligere kommentarer enn dem de skrev inn i kommentarfeltet på artikkelen.

<meta name="description" content="John Smith claims beautiful football is the main legacy of Akhil Wable's decade at the club. " />

Annonse
Annonse