JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil anonymiteten til livs

AUF-leder Eskil Pedersen etterlyser debatten om meningene bak terroristens handlinger. – Vi må få fram grumset, sier han.

simen@lomedia.no

Da AUF-leder Eskil Pedersen gikk på talerstolen under Kartellkonferansen, takket han for støtten hele LO-familien har vist etter sommerens grufulle massakre på Utøya.

– Min AUF-generasjon ble forsøkt utryddet av en ekstremist. Vi har sommerens hendelser friskt i minne, og mange sliter med traumer og ettervirkninger. Men vi er også en organisasjon som er styrket, sa Pedersen.

Kritsk til anonymitet

Pedersen fortalte at han får vondt i magen av å lese mange av kommentarene som kommer inn på nettavisenes kommentarfelter.

Han er kritisk til at man anonymt skal kunne slenge ut hatske meldinger.

– Her har mediene og redaksjonene et ansvar. Fører anonymitet på nett til en bedre offentlig debatt? Vi må slutte å forsvare nettdebatter som er en arena for grums og personsjikane.

Ikke naive

Han gleder seg over at flere unge har engasjert seg politisk, og ser lyst på hvordan denne generasjonen unge vil prege politikken i årene som kommer.

I ukene etter 22. juli snakket statsministeren om mer åpenhet og mer demokrati. Men Pedersen vil ikke være naiv.

– Jeg vil ha et samfunn som tar trusler på alvor, men mer overvåking er ikke forenlig med mer åpenhet. Derimot må vi ha mer fokus, mener Pedersen.

– Hvem fyrer opp hatet?

Beredskap har i stor grad preget debatten etter 22. juli. Nå etterlyser AUF-lederen debatten om meningene som lå til grunn for terroren.

– Hvem henter høyreekstreme inspirasjon fra? Hvem fyrer opp under deres hat? Vi politikere har et ansvar for å nyansere debatten og ta tydelig avstand fra de hatefulle meningene, og ikke generalisere. Det er noen som har tatt lettere på dette enn andre, mener han.

– Få fram grumset

Pedersen mener nå at alle partiene må gå i selv og spørre hvor grensene i debatten skal trekkes.

– Og debatten om meningene som lå bak må ikke komme i skyggen av beredskapsdebatten. Vi må bruke mer energi på å få fram grumset, sa Pedersen.

Han vil på ingen måte kvele innvandringsdebatten.

– Det skal være mulig å kritisere innvandring, men min ambisjon er en debatt som er basert på fakta og nyanser.

Styrk frivilligheten

Det sivile samfunnet og de frivillige organisasjonenes innsats 22. juli ble hyllet av AUF-lederen. Norsk Folkehjelp ble trukket fram.

Pedersen benyttet anledningen til å se på viktigheten av frivillighet i et godt fungerende samfunn.

– Gode offentlige ordninger gir ikke mindre frivillighet, som noen hevder. Tvert imot. Det skaper dugnadsånd, mener han.

Pedersen er av den oppfatning at det å ha politi på hvert gatehjørne ikke er veien å gå for et trygt samfunn. Et samarbeid med de frivillige organisasjonene er nøkkelen.

– En storsatsing på frivillighet er viktig, fastslo AUF-lederen.

Bedre integrering

Er Norge gode nok til å integrere innvandrere? Det spørsmålet stiller AUF-lederen seg. Han mener alle må ta et enda større ansvar i hverdagen for å bedre integreringen i tiden framover.

– Jeg håper mange har følt på sine egne fordommer etter 22. juli, og legge det til grunn for hvordan vi bygger det flerkulturelle samfunnet i framtiden.

– Vi kan bygge verdens beste flerkulturelle samfunn. Jeg håper jeg kan stå her neste sommer og si at terroristen tok feil på alle områder. At det flerkulturelle, åpne og demokratiske Norge står sterkere enn noen gang, fastslo Pedersen.

Annonse
Annonse