JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Valget blir en folkeavstemning om velferdsstaten

– Denne valgkampen skiller seg fra alle jeg har vært med på tidligere fordi denne gangen handler det om velferdsstatens framtid. Stortingsvalget 14. september blir en slags folkeavstemning om vi skal ha en velferdsstat eller ikke, mener den gamle Ap-kjempen Reiulf Steen.

per.flakstad@fagforbundet.no

Han er en av initiativtakerne til et opprop med ti krav til samfunnsutviklingen i Norge. Blant de andre bak oppropet finner vi Are Saastad og Ann Karin Osode, leder og nestleder i Fagforbundet Aker Universitetssykehus, forfatteren Thorvald Steen og den tidligere venstrepolitikeren Gunnar Garbo.

Oppropet er på flere punkter kritisk til dagens rødgrønne regjering, men samtidig oppfordrer det sterkt til å gi denne regjeringen fornyet tillit 14. september.

Stem rødgrønt

– Selv om vi har ulike oppfatninger av hvordan den rødgrønne regjeringen har fungert, står vi sammen om at den står for det eneste politiske alternativet som kan ta vare på og videreutvikle velferdsstaten, var de fem initiativtakerne enige om på en pressekonferanse på Aker Universitetssykehus onsdag.

– Jeg har aldri opplevd situasjonen så dramatisk som nå, sier Reiulf Steen. – I tillegg til at Fremskrittspartiet er blitt stort, har det også dratt det tradisjonelt verdikonservative Høyre enda lenger til høyre. Ikke i noen valgkamp siden 1947, som var min første, har velferdsstaten og de tilbudene til befolkningen som den representerer, vært noe tema.

– Ikke før nå!

Ti krav

Oppropet stiller ti krav til samfunnsutviklingen i Norge, der det første dreier seg om nettopp velferdsstaten. I tillegg stiller initiativtakerne krav om arbeidsmarkedstiltak og innsats mot fattigdom, mot privatisering av offentlige tjenester, og at sykehusreformen må reverseres slik at sykehusene tas tilbake til demokratisk styring og offentlig forvaltning.

I tillegg krever oppropet av neste regjering står som garantist for at avtalen om offentlig tjenestepensjon i årets tariffoppgjør ikke endres i kommende periode. Det krever også at Norge innleder forhandlinger med opprørerne i Afghanistan, og at de må ha som hensikt å trekke de norske styrkene ut av landet, og at Norge må gå inn for en tostatsløsning i Israel/Palestina-konflikten og at bosettingspolitikken til Israel må opphøre.

Oppropet krever også at regjeringen sier nei til alle former for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, og at et flerkulturelt Norge må bygge på forståelse, åpen debatt og kamp mot all form for rasisme, og at kulturtilbudene til befolkningen må økes.

Tydelig politikk

– Vi håper å få så mye blest rundt dette initiativet at folk flest forstår hvor viktig det er å reagere, både ved å gi det rødgrønne alternativet sin stemme, men også ved å kreve at regjeringen blir enda mer tydelig i sin rødgrønne politikk, sier Are Saastad.

– Sykehussektoren er et av eksemplene på at regjeringen må bli tydeligere ved å gjøre noe med foretaksmodellen og regnskapssystemene som egentlig er verktøy for å slippe inn de markedsliberalistiske kreftene, sier Saastad.

– Ved å bli tydeligere på rødgrønn politikk kan regjeringspartiene bidra til at vi får tilbake den entusiasmen som ga oss et skifte fra den borgerlige politikken for fire år siden. Den entusiasmen krever noe av oss, og den krever nye av regjeringen, sier Saastad.

Norge, et forbilde

– Finanskrisen har gjort forskjellen mellom det rødgrønne velferdsalternativet og et Høyre/Frp-alternativ svært tydelig, sier Reiulf Steen.

– Denne polariseringen har også gjort noe med Arbeiderpartiet, som nå skjerper sin politikk og er et arbeiderparti mer i tråd med hva jeg ønsker meg enn for noen år tilbake, sier han.

Steen minner også om at Norge, med sine velferdstilbud til befolkningen, er et forbilde for mange andre land i verden. – Det er et merkelig paradoks at Norske velgere står i fare for å forkaste alt dette som andre lands innbyggere ser slik opp til, sier han.

I tillegg til de fire initiativtakere på onsdagens pressekonferanse, er oppropet også undertegnet av Anne Finborud, nestleder i Skolenes Landsforbund, Anne Hilde Laland, prost i Østre Aker, Frank Rist, ordfører i Vestvågøy kommune.

Initiativtakerne ønsker nå at flest mulig skriver under på oppropet før det blir levert til statsminister Jens Stoltenberg en gang i neste uke.

Annonse
Annonse