JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Underbemanning, underbetaling og underkvalifisering i eldreomsorgen

– Eldreomsorgen tviholder på et kjønnsrollemønster som er i ferd med å gå ut på dato. Nye generasjoner kvinner og menn finner seg ikke i betingelsene, mener Runar Bakken.

vegard.velle@fagforbundet.no

– Den foreldete ideen om kvinner som uegennyttig tar seg av andre utgjør en stor trussel mot rekrutteringen til eldreomsorgen, mener Bakken, som nylig kom ut med boka Englevakt.

I valgkampen er eldreomsorgen blitt et hovedtema. Ingen av de siste regjeringene har gjort en god nok jobb. Og i årene framover vil utfordringene bare bli større, ettersom det blir stadig flere eldre.

Rekrutteringskrise

– Underbemanning, underbetaling og underkvalifisering er tre arbeidsvilkår som gjør at unge menn, men også kvinner, vender sektoren ryggen. Rekrutteringskrisen henger sammen med et foreldet syn på kjønn, påpeker Bakken i en kronikk i Klassekampen.

I 2050 vil Norge trenge 120.000 flere ansatte med kompetanse til å pleie det økende antallet eldre.

Gammelt kjønnsrollemønster dominerer

En viktig brems for å rekruttere flere, er måten morsrollen og pleieryrket er vevet sammen.

– Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet henger sammen med at offentlig sektor, hvor kvinnearbeidskraften dominerer, har konservert foreldete kjønns- og arbeidsnormer, mener Bakken.

Ønsker et brudd

Mens forholdene mellom kjønnene har endret seg fra 1970-tallet og fram til i dag, framstår pleie- og omsorgssektoren som et sted hvor tiden nesten har stått stille.

– En moderniseringsstrategi må bryte med den nedarvete tanken om at arbeid innen helse- og omsorgssektoren er naturbestemt for kvinner, mener Bakken, som selv har vært sykepleier, men nå jobber som lektor i helsefag ved Høgskolen i Telemark.

Fem radikale forslag

Runar Bakken foreslår fem tiltak for å øke rekrutteringen til eldreomsorgen:

1. Grunnlønna for sykepleiere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere må opp til nivået for ansatte med tilsvarende utdanning i privat sektor.

2. Fulle stillinger og fast jobb må være normen for ansatte i eldreomsorgen. At halvparten av de tilsatte arbeider deltid, er et tydelig uttrykk for at arbeidsvilkårene ikke er basert på selvforsørging.

3. Grunnbemanningen må økes ved hjelp av øremerkede midler til kommunene. Bemanningsnormer må innføres. X antall ansatte med formell kompetanse i forhold til y pasienter.

4. Kompetansen må heves på alle nivå. Det må satses på lederutdanning, kliniske videreutdanninger for alle grupper og kvalifisering av alle ufaglærte.

5. Menn må rekrutteres systematisk.

Annonse
Annonse