JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ros og ris til avtale om helgejobbing

Mens statsministeren og LO-lederen roser den nye arbeidstidsavtalen mellom Fagforbundet og Spekter, står Sykepleierforbundet fast på at de ikke vil jobbe oftere enn hver tredje helg.

Mandag undertegnet Fagforbundet og arbeidsgiverforeningen Spekter en avtale der kjernepunktet er at man åpner for noe mer helgejobbing for å få til flere heltidsjobber i helsesektoren.

LAST NED: Hele avtalen mellom Fagforbundet og Spekter

Imponert statsminister

– Jeg er imponert over at Fagforbundet tar sin del av ansvaret for å redusere ufrivillig deltid, sier statsminister Jens Stoltenberg i en kommentar til Dagsavisen.

Sykepleierne avvisende

Sykepleierforbundets nyvalgte leder, Eli Gunhild Bye, sier hennes forbund står fast på at man ikke skal jobbe oftere enn hver tredje helg.

– Det er umulig for oss å vike fra dette på et overordnet prinsipielt plan eller å åpne for det gjennom en generell avtale. Dette er vårt utgangspunkt i dialogen med Spekter. Det som går an å gjøre er å gå inn og se på enkeltløsninger, men det må være frivillig og på et individuelt nivå for dem som ønsker det, og med en god kompensasjonsordning. Det er noe helt annet, sier Bye til Dagsavisen.

Øk grunnbemanningen

Bye mener avtalen Fagforbundet nå har inngått inn i praksis vil bety at sykepleiere som i dag jobber hver tredje helg ender opp med å jobbe annenhver helg.

– Det er jo ikke akkurat et utrolig flott tilbud. I tillegg har man også belastningene ved å jobbe jul, påske og annen ubekvem tid som andre bruker på familien sin, påpeker hun.

Bye mener økt grunnbemanning vil være en bedre løsning.

Fordele byrdene bedre

LO har tidligere anslått at dersom de ansatte jobber 2 – 4 helger ekstra per år, vil det være tilstrekkelig til å løse problemene med ufrivillig deltid.

Da den nye avtalen ble undertegnet mandag understreket Fagforbundets leder, Jan Davidsen, at det er store forskjeller på hvor mye helgejobbing den enkelte har. Mens enkelte jobber hver tredje helg, er det andre som ikke har helgejobbing i det hele tatt. Ifølge Davidsen er ett av målene med den nye avtalen å få til en jevnere fordeling av helgearbeidet.

– det er ikke åpenbart at de som allerede har ulempene må jobbe mer, sa Davidsen til Dagens Næringsliv da avtalen ble undertegnet mandag.

Plasserer seg på sidelinja

I en kommentar til NTB sier LO-leder Roar Flåthen at Sykepleierforbundet plasserer seg sjøl på sidelinja med sin steile holdning.

– Det er klart at når de er så stivbeinte på dette, og ikke er villige til å være med på å se på mer helgejobbing for å få bukt med problemene knyttet til ufrivillig deltid, så setter de seg nå på siden av debatten, sier Flåthen til NTB.

Annonse
Annonse