JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Dette er en inspirasjon

– Dette er en inspirasjon for oss til å stå på til siste slutt, sa statsråd Helga Pedersen da hun på vegne av regjeringen takket for støtten i et opprop til støtte for velferdsstaten.

per.flakstad@fagforbundet.no

Initiativtakerne til oppropet er den gamle Ap-kjempen Reiulf Steen og forfatteren Thorvald Steen. Sammen med Fagforbundet Aker Universitetssykehus har de laget et opprop med ti krav til samfunnsutviklingen i Norge.

Oppropet er på flere punkter kritisk til dagens rødgrønne regjering, men oppfordrer samtidig sterkt til å gi regjeringen fortsatt støtte.

– Ikke minst er det viktig å få hjemmesitterne opp av sofaen og bort til stemmelokalene, sa leder og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på Aker, Are Saastad, da han overleverte oppropet og hundre underskrifter fra kulturpersonligheter og sentrale personer i fagbevegelsen i dag.

Kjente underskrivere

Sammen med oppropet leverte initiativtakerne en underskriftsliste som blant andre har navn som forfatterne Roy Jacobsen, Kjartan Fløgstad, Hanne Ørstavik og Dag Solstad, filmskaper Vibeke Løkkeberg, professor Ståle Eskeland, LO-leder i Oslo Roy Pedersen og leder for Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

– Det har vært enkelt å få med folk på listen. De aller fleste har vært overstrømmende positive til dette initiativet, forteller Are Saastad og Thorvald Steen.

Også den gamle Venstre-lederen, Gunnar Garbo, er en av initiativtakerne til velferdsoppropet. Han kjenner ikke lenger igjen sitt eget parti, og vil i år stemme på et annet, sier han.

Slåss mot «snik-amerikanisering»

– Selv om vi har ulike oppfatninger av hvordan den rødgrønne regjeringen har fungert, står vi sammen om at den er det eneste politiske alternativet som kan ta vare på og videreutvikle velferdsstaten, mener initiativtakerne.

– Vi slåss mot partier som vil «snik-amerikanisere» Norge, og lar oss inspirere til enda sterkere innsats av dere som ønsker å slå ring om velferdsstaten, sa statsråd Helga Pedersen. Hun understreker at mye står på spill i dette valget, og at det er svært viktig å bruke stemmeseddelen for dem som ønsker å bevare det tjenestetilbudet til befolkningen som en velferdsstat innebærer.

– Det hjelper oss ikke at de er enige med oss hvis de blir sittende i sofaen, understreket hun.

Sykehus-krav

Oppropet har ti krav til samfunnsutviklingen i Norge, og noen av dem vil være utfordrende for en eventuell ny rødgrønn regjering. Blant annet kravet om å tilbakeføre sykehusene til den offentlige forvaltningen.

– Kommer dere til å gjøre noe med organiseringen av sykehus hvis dere får fornyet tillit, Helga Pedersen?

– Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har annonsert at han ønsker en gjennomgang av sykehusorganiseringen og regnskapssystemene. Men det aller viktigste er å organisere sykehusene slik at vi behandler flere pasienter lokalt. Det er bedre for pasientene, og betyr samtidig billigere drift. I dag ligger for mange i senger som er altfor dyre fordi det ikke finnes noe tilbud nær pasienten. Dette er på sikt ikke bærekraftig, sier Pedersen.

Annonse
Annonse