JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokket til Norge – kastes ut

Dotsenko Olena ble lokket fra Ukraina til ”gull og fjell” i Norge og blir kastet ut av landet etter et år. – Sterkt å møte det ukrainske helsepersonellet, sier Tor-Arne Solbakken i LO.

LOs nestleder har brukt historien til de 24 ukrainerne som eksempel på sosial dumping. De betalte svimlende summer etter hjemlandets målestokk for språkopplæring og arbeid ved norske helseinstitusjoner. Det viste seg raskt at ”lønna” var 100 kroner dagen til mat, og ansettelse kunne de se langt etter. Derimot tjente formidleren grovt.

Norsk Helsepersonell er senere idømt en bot på 75 000 kroner og en inndragning på 92 000 kroner.

En sterk opplevelse

Deres historie vel kjent, også for leserne av FriFagbevegelse.no, men det å møte de seks ansikt til ansikt var en sterk opplevelse. Tor-Arne Solbakken traff seks av ukrainerne i den tidligere presteboligen i Kopervik. Karmøy kommune har sørget for at ukrainerne ble innlosjert i to hus mens de ventet på å få saken avgjort av myndighetene.

Må søke fra Ukraina

De har fått beskjed om at må reise tilbake til Ukraina og derfra søke jobb og arbeidstillatelse.

- Dette er en helt utrolig historie, egentlig ganske ubegripelig. For en legmann er det vanskelig å forstå nødvendigheten av å ri byråkratiske kjepphester overfor disse, sier Tor-Arne Solbakken. Han presiserer at LO ikke har behandlet dette tilfellet som egen sak, men kjenner bakgrunnen og har gitt råd til LO lokalt.

- Pinlig for velferdssamfunnet

- Deres historie er pinlig for det moderne velferdssamfunnet. Jeg finner det urimelig at andre først skal sjekke ut om de kan reise hjem, om det er en sikker hjemreise også med tanke på eventuell retur, for deretter å søke jobb og søke om arbeids- og oppholdstillatelse. For jeg regner faktisk med at de fleste vil arbeide i Norge, sier Tor-Arne Solbakken.

- Det vil vi. Og vi er i Norge nå. Hvorfor kan vi ikke da søke herfra? spør Smirnova Osana, som behersker norsk best av de seks og derfor fremstår som talsperson. De andre nikker til hennes fortelling, bortsett fra at to av dem ikke vil søke når de kommer hjem.

Søknaden allerede skrevet

På rommet sitt, i annen etasje i presteboligen, har hun allerede skrevet søknad på norsk, sirlig innført i en kladdebok. Det er et nakent rom, bortsett fra en seng og litt møbler, men de har i hvert fall tak over hodet og får sosialhjelp av Karmøy. Før det skjedde, ble de hjulpet også økonomisk av LO Haugesund og Omland. Organisasjonen gikk på tiggerstien og skaffet på denne måten mat.

- Vi vil ikke gå på sosialen, vi vil jobbe. Og jeg vet at Norge trenger helsepersonell. Jeg jobber hvor som helst, sier Smirnova Osana.

Vil jobbe i Norge

- Men ikke i Ukraina?

-Vi tok opp lån på 1 000 dollar, noen mer, for å ta norskkurs, først to måneder i Ukraina, deretter to måneder på Olavsskolen i Norge. Dette tilsvarer en årslønn for oss. Vi sa opp jobbene våre og vi flyttet fra våre familier. Jeg var oversykepleier.

Selv er jeg skilt og har to barn. Mine foreldre er pensjonister og står uten evne til å hjelpe. Noen jobb i Ukraina kan vi se langt etter. Vi har heller ingen mulighet til å betjene lånet med ukrainske lønninger.

- Det hadde vært veldig fint om andre kunne gjøre sin innflytelse overfor helseinstitusjoner slik at disse stilte seg velvillig overfor søknadene. De må ha papir på at de har jobb for å kunne vende tilbake. Videre assistanse i den viktige fasen de nå går inn i, vil kanskje bedre deres inntrykk av Norge, innskyter Øystein Hansen, LOs distriktssekretær i Rogaland.

- Hva slags betingelser ble dere stilt i utsikt i Ukraina?

Lovet fjell og gull

- Vi ble lovet ”fjell og gull”, og vi kunne jobbe så mye vi ønsket, opp til 100 timer i uka, og vi kunne tjene veldig bra. Mye overtid, svarer Smirnova Osana.

- Vi fikk høre at vi kunne arbeide som sykepleiere, men først måtte vi gjennom språkopplæring lokalt og i Norge. Etter en tid som hjelpepleiere, kunne vi arbeide som sykepleiere, svarer Smirnova Osana..

Virkeligheten ble annerledes. LO fikk en bekymringsmelding fra norske hjelpepleiere fordi ukrainerne gjorde fullgod jobb, gikk turnus og sågar delte ut medisin. Den siste oppgaven forutsetter langvarig kurs. Ukrainerne satt med diplom utstedt av formidleren, for gjennomgått kurs over en dag.

Fort hjem – raskt tilbake

- Hva skjer videre?

- Nå vil vi snarest mulig tilbake til Ukraina for å sette i gang med å skrive jobbsøknader. Vi vil få hjelp til reisen og til oppholdet i Ukraina. Vi vil raskt hjem for å komme snarest mulig tilbake til Norge, men da med alle papirene i orden, svarer Smirnova Oksana på vegne av de seks.

Annonse

Flere saker

Annonse