JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt: Vil parkere angrep på uførepensjonen

– Forslagene om å kutte i uførepensjonen representerer de mest usosiale angrepene på arbeidstakere etter 1945, mener Erling Folkvord, 1. kandidat for Rødt i Oslo.

vegard.velle@fagforbundet.no

Her er hans og Rødts svar på fem viktige arbeidslivsspørsmål.

Heltid/deltid:

Vi ønsker å lovfeste retten til heltid. Det må skje slik at bedriften ikke får lov til å bruke brøkstillinger der det fins folk som ønsker seg heltidsjobb.

Bedrifter som ønsker at deltidsansatte skal jobbe ut over stillingen sin, må betale overtid.

Midlertidig ansatte:

Rødt ønsker vetorett og innsynsrett for de tillitsvalgte. Det betyr at de tillitsvalgte får rett til å si nei til å leie inn personale utenfra eller bruke midlertidig ansatte.

I tillegg må de tillitsvalgte ha en ubegrenset innsynsrett når det gjelder lønns- og arbeidsforhold i bedriften, også når det gjelder arbeidsvilkårene for folk fra leiefirmaer.

Uten disse rettighetene vil fagforeningsknusing og undergraving av tariffavtaler fortsette.

6-timersdagen:

Flere tiår med effektivisering betyr at tida er overmoden for å innføre 6-timersdagen. Det vil gi mer levelige arbeidsforhold for alle, særlig for de som står i de tyngste yrkene.

Vi vil slåss for flere forsøksprosjekter. Så langt er disse en ubetinget suksess som peker framover mot et mer levelig arbeidsliv.

Likelønnspott i 2010:

Jeg var den første stortingsrepresentanten som foreslo en likelønnspott. Det var i 1994, nittien år etter at kvinner fikk stemmerett. Flere stortingsrepresentanter har profilert seg på at de er for en likelønnspott, så det er på tide at noen foreslår dette fra Stortingets talerstol.

Likelønnspotten kommer i tillegg til ramma for det ordinære lønnsoppgjøret.

Uførepensjon:

Vi vil på Stortinget for å bidra til å innfri LO-kongressens krav om å parkere alle kuttforslag i uførepensjonsutvalgets innstilling. Kuttene representerer de mest usosiale angrepene på arbeidstakere etter 1945.

Vi sier nei til forslagene om å levealdersjustere uførepensjonen, nei til at pensjonen avkortes når uførepensjonister mottar barnestønad, og nei til at uførepensjonister skal skattes som arbeidstakere, i stedet for pensjonister.

Vi skal henge på regjeringen som en klegg for at denne saken vinnes når den kommer opp til stortingsbehandling i første halvdel av 2010.

Annonse
Annonse