JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Britiske lederlønner til himmels

Britene vil rydde opp i lederlønner som har økt med nær 5.000 % på 30 år.

Dagsavisen skriver i dag om administrerende direktør i finansselskapet Barclays som i fjor tjente 169 ganger så mye som den gjennomsnittlige britisker arbeidstaker. I 1980 tjente toppsjefen «bare» 13 ganger så mye.

Lederlønna i selskapet ligger på nesten 40 millioner kroner i året og har økt med 5.000 % på 30 år, mens gjennomsnittbriten bare har tredoblet inntekten i samme periode.

I går fikk den britiske regjeringen presentert en rapport fra en topplønnskommisjon som konkluderer med at det må mer åpenhet til for å snu utviklingen. Lederlønner avgjøres i lukkede rom og bidrar til massiv ulikhet i arbeidslivet.

Sinnet mot finanstoppende øker blant vanlig briter som selv må forholde seg til store velferdskutt og stigende arbeidsløshet, og i London er det demonstrasjoner på linje med Wall Street-aksjonen i New York.

Labour-leder Ed Miliband har lenge vært opptatt av de økte lønnsforskjellene og har tatt til orde for at ansatte i bedrifter skal sitte i komiteene som avgjør ledernes lønn. Her har han fått støtte av kommisjonen.

Topplønnskommisjonen foreslår:

– Større innsyn i prosessen der topplønner blir avgjort

– Plass til ansatte i komiteene som bestemmer topplederlønn

– Vise forskjellen mellom lederlønningene og de vanlige arbeidstakernes lønn

– Opprette en egen instans som skal overvåke topplønningene

Annonse
Annonse