JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– De borgerlige har ikke lært av finanskrisa

LO-leder Roar Flåthen mener de borgerlige partiene ikke har lært av finanskrisa, i sitt alternative budsjett.

simen@lomedia.no

Da LO-lederen gikk på talerstolen på Kartellkonferansen, kunne han ikke unngå å snakke om den økonomiske krisen i Europa. Hellas vakler, og arbeidsledigheten i mange europeiske land er skyhøy.

– Det er et skremmende bilde vi ser. I noen europeiske land står hele ungdomskull klare til å gå ut i arbeidslivet, men de får ikke jobb. De som er i arbeid får reduserte lønninger og sosiale ordninger kuttes, sa Flåthen.

Ser fram mot stortingsvalg

Allerede nå har LO rettet blikket mot stortingsvalget i 2013. For det er ting som bekymrer LO-lederen. Blant annet at de borgerlige i det alternative budsjettet vil ha skattelette.

– Det ser ikke ut som om de borgerlige har lært av finanskrisa eller tar innover seg hva som skjer i Europa. Selv ultrakonservative politikere i Europa har innsett at skattelette ikke er veien å gå nå, sa Flåthen til forsamlingen.

Han minte om at problemene for mange av landene som sliter, er at inntektene ikke er høye nok. LO vil forsvare det sosiale skattesystemet Norge har i dag.

– Også må jeg få si at jeg ikke er imot formueskatten. Det jeg sier er at vi må se på noen elementer av den. La finansdepartementet gi oss et godt svar på problemene små og mellomstore bedrifter klager på at de opplever.

Venstre leder an

Roar Flåthen har merket seg en endring i retorikken på arbeidslivsområdet blant politikerne. Han mener Høyre har vært forsiktige med å ta konflikter med LO i det siste, men heller inviterer til dialog.

– Har egentlig Høyre forandret sine standpunkter, spør Flåthen seg.

– Det nye er at Venstre leder an. I sitt forslag til budsjett vil de redusere vår innflytelse og svekke det organiserte arbeidslivet. Vi trodde kanskje Venstre skulle være en modifiserende kraft, men det kan vi glemme, sa Flåthen.

Han mener det er en utfordring at de borgerlige partiene er «ullne» på områder de var tydelige på før.

– Vår utfordring inn mot stortingsvalget blir å få fram arbeidslivspolitikken. Det kommer vi til å bruke mye tid på i 2012.

Mange bransjer vil slite

Krisen i eurosonen kommer også til å påvirke Norge, mener LO-lederen. Landet som etter finanskrisen ble kalt et «annerledesland» vil merke uroen på kroppen.

– Det går veldig bra i Norge nå, vi har veldig lav arbeidsledighet. Det vi er bekymret for er det todelte arbeidsmarkedet. Andre bransjer enn de innenfor olje- og gassindustrien vil bli stående overfor alvorlige problemstillinger, advarer Flåthen.

Han tror man innen blant annet møbel-, fiskeri- og aluminiumsindustrien får se permitteringer og oppsigelser.

– Olje og gass gjør at vi er annerledes stilt enn andre land, men store deler av de andre næringene vil merke krisen.

Vil ha tilbake permitteringsregler

Med Jens Stoltenberg på første rad, kom Flåthen med en tydelig oppfordring til landets statsminister om å ta permitteringsreglene tilbake. Fra 1. januar 2012 er det bestemt å gjeninnføre de gamle reglene for dagpenger.

– Permitteringsreglene gjør at bedriftene kan beholde arbeidsstokken i virksomheten. En del av frykten til industrien er å miste kompetansen i en nedgangsperiode, sa Flåthen, som også retter en pekefinger mot finansnæringen:

– Bedrifter som nå har vanskelig for å betale gjelden sin fordi blant annet prisene går ned, møtes med en rente på 18 prosent. Klarer vi ikke opprettholde denne situasjonen, vil ting forverre seg. Derfor må finansnæringen ta sitt ansvar, og regjeringen har god erfaring med hva som ble gjort sist.

Bekymret over vikarbruk

I sitt innlegg på Kartellkonferansen tok LO-lederen opp flere viktige saker for LO. Dagens uførepensjonsordning må videreføres, var Flåthen tydelig på. Han kan ikke skjønne folk som anklager folk som er uføre for å utnytte ordningen.

– Det å bli ufør er ikke noe man ønsker, det er fordi helsa svikter.

Etter avsløringen av blant annet Adecco-skandelene har debatten om vikarbruk rast. LO er bekymret for utviklingen i Europa, men også her i Norge.

– Hvis vi ikke klarer å kontrollere dette bedre enn i dag, er det en stor fare for at det undergraver det organiserte arbeidslivet. Vi ser i Europa at fagforeningen blir svekket. Her i Norge har vi hatt bedre kontroll, men vi ser en utvikling som er alvorlig, fastslår Flåthen.

Kamp mot ufrivillig deltid

Flåthen mener man må se på dagens arbeidstidsordninger, og tørre å se på turnusordningene for å få flere heltidsstillinger. Han roste også Fagforbundet for å ta til orde for upopulære tiltak.

Men den viktigste kampen for LO framover blir likelønnskampen, fastslo Flåthen fra talerstolen. Her spiller også debatten om ufrivillig deltid en viktig rolle. Selv om lønnsforskjellene mellom menn og kvinner er marginalt har beveget seg mot hverandre, er det fortsatt en lang vei å gå.

– Vi greier ikke å gjøre denne jobben hvis vi ikke prioriterer likelønn i lønnsoppgjøret – ikke bare et enkelt år – men hvert år, sa Flåthen.

Han advarer mot å løse likelønnsproblemene på en annen måte, for eksempel ved å overlate lønnsdannelsen til politikerne.

– Vår måte å gjøre det på er å prioritere likelønn i lønnsoppgjøret hver eneste gang.

Annonse
Annonse