JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre svar for å stå imot krisa

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er tre avgjørende faktorer for at Norge skal kunne stå i mot den internasjonale krisa.

anders.hauge-eltvik@lomedia.no

Den store usikkerheten i Europa og USA, og risikoen for en ny nedgangskonjunktur med varig høy arbeidsledighet, sosial uro og manglende politiske svar var statsministerens bakteppe da han innledet for LO Stats kartellkonferanse på Gol.

Så langt klarer Norge seg bedre enn de aller aller fleste, men Stoltenberg advarer mot store utfordringer dersom Europa og USA ikke greier å finne en løsning på gjeldsproblemer, arbeidsledighetsproblemer og de politiske krisene.

Skulle det gå virkelig nedover, mener Stoltenberg det er tre avgjørende svar fra LO og regjeringen for å møte det internasjonale økonomiske tilbakeslaget som vokser fram.

– Det ene er at vi må ha orden i økonomien. Jeg vet mange synes det høres kjedelig ut, men det er ikke kjedelig – det handler om å sikre abreidsplasser, skatteinntekter og bidra til sosial rettferdighet, kronekurs, renter, boliggjeld og bedriftenes evne til å utvikle seg, sier han.

Stoltenberg viser til at tallet på sysselsatte i Norge har økt med 300 000 siden den rødgrønne regjeringen overtok, og at to tredjedeler av veksten har kommet i privat sektor.

Han er også redd for mange tror vi kommer fint gjennom neste krise fordi vi taklet den forrige så bra.

– Den alvorlige misforståelsen er at vi klarer oss uansett fordi vi har oljepenger. I det øyeblikket man begynner å tro det, tar man feil.

Det andre viktige svaret fra Stoltenberg er å erklære den dynamiske skattepolitikken, der teorien er at lavere skatte vil gi større skatteinngang fordi flere vil jobbe, død.

– Den dynamiske skattepolitikken er død. Om den ikke er død, så bør den dø. En av årsakene til finanskrisa er at altfor mange har trodd at reduserte skatter gir økte skatteinntekter. Det er egentlig rart hvor lang tid det har tatt for man har skjønt at når det setter ned noe, så går det ned og ikke opp, sier han.

Stoltenberg peker på at rundt halvparten av USAs enorme gjeld i dag kan tilskrives Bush’s skattekutt. Nå ser statsministeren at landene som har prøvd seg med skattekutt, hever skattene for å komme seg ut av krisa.

– Nå er de tvunget til å heve skattene. Men inntektene går ikke til å finansiere velferdsgoder, men for å betale renter på gjelden de har opparbeidet seg på grunn av for lavt skattenivå, sier han.

Stoltenbergs tredje forsvar mot effektene av den internasjonale krisa, er et velorganisert arbeidsliv.

– Jeg er sikker på at en av grunnene til at vi lyktes med å takle krisa i 2008 og 2009, er at vi har en fagbevegelse som er sterk, har evnen til å inngå avtaler og er en partner. I veldig mange andre land har man svake, oppsplittede og fragmentert fagforeninger, som ikke får ivaretatt sine rettigheter skikkelig, sier han.

Stoltenberg skryter av de mange store samarbeidsprosjektene norsk fagbevegelse og LO spesielt har deltatt i sammen med politikerne. Ansvarligheten LO har vist har vært med å gi LO makt, minnet Stoltenberg om.

Statsministeren tok også et oppgjør med der borgerlige partiene, som han kritiserer for å jobbe i mor fagbevegelsen. Han minnet om FrPs forslag til fjerning av fradraget for fagforeningskontingenten, og at Høyre vil halvere dette. Han ser det som et symptom på at disse partiene ikke forstår hvor viktig samarbeidet med fagbevegelsen er.

– Høyre og FrP snakker dette samarbeidet ned, og de snakker om samrøre og for sterke fagforeninger. Jeg mener at så lenge vi har fagforeninger som tar samfunnsansvar, er det bra at de er sterke, fastslår han.

– Det vi er stolte av, er vår evne til å håndtere store og små utfordringer. Det er en del av vår samfunnsmodell, et smarbeid, et fellesskap og troen på at vi løser oppgaver bedre sammen enn hver for oss. Det vil også være hovedspørsmålet ved valget i 2013, konkluderer Stoltenberg.

Annonse
Annonse