JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mer inkludering gir en bedre stat

Digitalisering og flere smarte løsninger, skal rasjonalisere og effektivisere staten. Men viktigst av alt; flere må inkluderes i arbeidslivet.

morten.hansen@lomedia.no

– Vi løftet 360 000 kvinner inn i arbeidslivet på 70-tallet. Vi er nå i ferd med å gjøre noe av det samme arbeidet med innvandrere, funksjonshemmede og seniorer, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud.

Hun mener det er nødvendig å få til, skal det offentlige klare å gjennomføre sine oppgaver. Skal man holde tritt med befolkningsutviklingen trengs det 120 000 nye stillinger bare i helse- og omsorgssektoren.

– Det er 78 000 funksjonshemmede som sier de kunne tenkt seg å jobbe, men som ikke kommer seg i arbeid. Hvordan vi får dette til er den viktigste utfordringen for det offentlige, slår Aasrud fast.

Innvandrere og seniorer

Den samme utfordringen mener hun gjelder innvandrere og seniorer.

– Vi må gå i oss selv og se hvilke fordommer vi har. Skal staten rekruttere godt, må vi rekruttere bredt. For mangfold gir bedre tjenester, sier statsråden.

Hun mener det offentlige Norge også må bli flinkere til å bruke digitale løsninger. Selv om det er gjort mange reformer, er det fortsatt en del som gjenstår.

– Vi har en sterk og moderne offentlig sektor i Norge. Men på noen områder er vi ikke på pallen lenger. Det må vi ta tak i. Ideene og eksemplene er mange for at vi skal fornye velferdsstaten. Men vi må også forbedre, sier Aasrud.

Sløsing?

Hun viser til en undersøkelse som sier at 58 prosent mener det sløses i offentlig sektor. Selv om Aasrud ikke er enig i den konklusjonen, er hun åpen for mer effektive løsninger.

– Den viktigste måten å møte utfordringene på, er med en fortsatt sterk offentlig sektor, sier statsråden.

Hun trekker fram digital postkasse, med mulighet til å følge saksgang og levere søknader, som et tiltak.

– Folk kommer ikke til å akseptere at de må møte opp på et kontor for å levere en søknad. Vi må derfor se til at vi får flere digitale løsninger. Vi må bruke ressursene der vi trenger dem mest.

Annonse

Flere saker

Annonse