JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

86 500 uten jobb

Krisa på arbeidsmarkedet ser ikke ut til å bli så dyp som fryktet, men det går tregt å få de som er havnet utenfor tilbake i jobb.

einar.fjellvik@lomedia.no

For andre måned på rad kunne Nav i går melde om stabile forhold på arbeidsmarkedet. 69 615 helt arbeidsløse og 16 915 på tiltak er tallene som oppsummerer situasjonen ved overgangen fra september til oktober. Det betyr at den bratte veksten i arbeidsløsheten fra i vår har flatet ut. I løpet av august og september har vi fått 8 800 færre helt arbeidsløse og 7 000 flere på tiltak.

Krisetiltak virker

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) er ikke i tvil om hvorfor krisa på arbeidsmarkedet ikke ser ut til å bli så alvorlig som mange fryktet for et halvt år siden.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02843/Arbeidsl_se_grafik_2843464a.jpg" </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02843/Arbeidsl_se_grafik_2843463a.jpg">Klikk for å se større diagram</a> </td> </tr> <tr> <td> <a href="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02843/Arbeidsl_se_tabell_2843457a.xls">Se tallene bak diagrammet.</a> </td> </tr> <tr> <td> </table> – Regjeringens aktive motkonjunkturpolitikk bidrar positivt til utviklingen på arbeidsmarkedet, er hans kommentar til septembertallene fra Nav.

Mange langtidsledige

Bakgrunnstallene fra Nav forteller imidlertid at for de som har havnet utenfor arbeidsmarkedet er veien tilbake lang. Så sent som i mars i år var det først og fremst de kortidsledige (mindre enn 4 uker som arbeidsløse) som dominerte. Denne gruppa var dobbelt så stor som de langtidsledige (over et halvt år).

I dag er situasjonen stikk motsatt. De langtidsledige er nesten to og en halv gang så mange som de kortidsledige.

LAST NED:Septembertallene fra Nav

To virkeligheter

Nav-tallene viser også at krisa på arbeidsmarkedet først og fremst har blitt ei krise for de som jobber i industrien og i bygg- og anleggssektoren. Her finner vi flest ledige hender, og her er det lengst mellom de ledige jobbene. I industrien var det i september mer enn fem arbeidsløse for hver ledig jobb. I bygg- og anleggssektoren var det tre og halv arbeidsløs per ledig jobb.

I motsatt ende av skalaen befinner de seg som jobber i undervisningssektoren. Der var det registrert flere ledige jobber enn arbeidsløse ved utgangen av september.

Annonse

Flere saker

Annonse