JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for nye krisetiltak

Usikkerheten og uroen i europeisk økonomi kan også ramme Norge.

Stortinget holder mulighetene åpne for å komme med nye krisetiltak neste år.

– Vi har et godt budsjett som er tilpasset situasjonen. Vi skal gjøre mer av det vi vet fungerer og mindre av det som ikke fungerer, sa finanskomiteens leder Torgeir Micaelsen (Ap) da han torsdag innledet Stortingets finansdebatt.

Selv om Norge ikke i særlig grad er rammet av det økonomiske uværet i Europa, advarer han mot at uværet også kan skylle innover Norge og manet til at partiene på Stortinget må samle alle krefter. Micaelsen tok et oppgjør med Høyre, som han mener har etablert et alternativt virkelighetsbilde og svartmaler Norges økonomiske situasjon.

– Les også: Ap godtok beklagelse

Høyre-nestleder og finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner minnet om at partiet var det første som tok kontakt med regjeringen under finanskrisen som seilte opp i 2008.

– Vi ønsket å stille opp og stå sammen med regjeringen i den vanskelige situasjonen. Det samme sier vi denne gangen. Hvis det er påkrevd, stiller Høyre opp, sa Sanner.

Også Kristelig Folkeparti varsler at de vil stille opp hvis situasjonen i Norge forverrer seg.

– Vi er beredt til å gjøre endringer. Krisen i EU går fra vondt til verre, og det får betydning for etterspørselen og vår eksportrettede industri. Kanskje vi må sette inn tiltak som vi ikke hadde tenkt oss, sier KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen.

– Les også: Boligmarkedet bekymrer

Budsjettet for neste år som Stortinget kommer til å vedta sent torsdag kveld, blir betegnet som nøytralt. Men de økonomiske prognosene som regjeringen har lagt til grunn, ble utarbeidet i august. Siden da har den europeiske krisen vokst. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har varslet at prognosene kan bli endret, men endringene vil trolig først komme ved revidert nasjonalbudsjett i mai neste år.

Regjeringen legger blant annet opp til en lønnsøkning på 4 prosent neste år. Det mener Høyres Jan Tore Sanner er for høyt. Det vil svekke Norges konkurranseevne. Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen mener at regjeringens forslag ikke står til troende og ikke er tilpasset den økonomiske situasjonen.

– Da regjeringen laget sitt budsjett forutsatte de en relativt høy økonomisk vekst, høy lønnsvekst og lav ledighet. For få dager siden reduserte finansministeren vekstanslagene, uten at det fulgte en eneste endring i statsbudsjettet. Regjeringen mener deres budsjett er godt tilpasset uansett om det er høy eller lav økonomisk vekst, sa Solvik–Olsen.

Han mener at det er god grunn til å tro at budsjettet blir endret og at det vil komme økonomiske krisepakker slik regjeringen kom med i 2008 og 2009.

– Les også: Varsler lavere vekst i 2012

Finansminister Sigbjørn Johnsen forventer et solidarisk lønnsoppgjør til høsten for å sikre norske arbeidsplasser.

– Vi trenger et solidarisk lønnsoppgjør for å hindre at arbeidsplasser i eksportindustrien legges ned, sa Johnsen under finansdebatten.

Han understreket at et solidarisk lønnsoppgjør ikke bare må gjelde dem som er omfattet av de kollektive avtalene.

– Det må gjelde alle, også dem i frie yrker og med lederlønninger. Alle har et ansvar for konkurranseevnen, sa Johnsen. (ANB–NTB) (ANB–NTB)

Annonse
Annonse