JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avventende ordførere

Ørland-ordfører Hallgeir Grøntveit tør ikke slippe jubelen helt løs etter at forsvarssjefen anbefaler at Ørland blir ny kampflybase.

– Men det er positivt at vi for første gang får en positiv innstilling fra de fagmilitære. Vi har nå et helt annet utgangspunkt enn tidligere, og setter stor pris på den entusiasmen forsvarssjefen hadde til Ørlandet som enebase, sier Grøntveit til NTB. Han ser at det er langt fram før den endelige seieren over baserivalen Bodø kan innkasseres.

For Ørland og nabokommunene vil det få store ringvirkninger dersom kampflyene skal operere fra Midt-Norge. Basefunksjonen alene vil gi 1.300 nye arbeidsplasser, men ringvirkningene blir mye større.

Frykter ingenting

Den viktigste utfordringen for Ørland ligger i den unisone reaksjonen fra Nord-Norge om at det ikke rimer med strategisk satsing på nordområdene å fjerne jagerflyene fra landsdelen.

– Jeg frykter ingenting i den politiske prosessen vi nå skal gjennom. Nå kan vi kjøre fram de militærfaglige argumentene om hvorfor vi ønsker at Ørland skal bli enebase for kampfly, sier Grøntveit.

Bodø ble vraket av forsvarssjef Harald Sunde både fordi det blir for dyrt å bygge ny flystripe og fordi det er begrensede muligheter for å bygge ut støttefunksjoner rundt kampflybasen. Det tredje alternativet, Evenes, falt ut fordi den ikke kan brukes under alle værforhold.

Nå starter kampen

Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy var forberedt på denne beskjeden, men har på ingen måte gitt opp kampen for kampflybasen. Han er overbevist om at politikerne ikke kommer til å tømme Nord-Norge for kampfly.

– Det er helt utenkelig ikke å ha en kampflybase i Nord–Norge. Bodø er både militærpolitisk, militærfaglig og strategisk det beste alternativet. Vi gir ikke opp. Det er nå kampen virkelig starter, sier Hjartøy til TV 2.

Færre soldater

I skyggen av det viktige basevalget for kampfly kom også forsvarssjefen med anbefalinger som skaper store bekymringer i forsvarskommunene i Indre Troms. Forsvarssjefen ønsker å gå over til mer bruk av vervede mannskaper for å utnytte ressursene bedre. Det er bare helt på slutten av den militære opplæringen at mannskapene har full evne til militær innsats.

Forsvarssjefen foreslår å legge ned 2. bataljon, avvikle Heggelia og det militære sykehuset på Setermoen. Bardu-ordfører Arne Nystad frykter at det kan føre til at opp mot 2.000 soldater blir fjernet fra Indre Troms.

– Vi har ikke sett grunnlagsmaterialet for anbefalingen som vil gi svar på de personalmessige konsekvensene av forslaget. Men det kan se ut som at hæren forholdsmessig vil bli redusert i nord sammenlignet med i sør. Hvis det er rett, er det en retning som er i sterk konflikt med regjeringens nordområdeperspektiv. Det er også et klart brudd med den forrige langtidsplanen der satsingen i nord definitivt skulle ha et mye lengre perspektiv enn fire år, sier Nystad til NTB. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse