JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvarsplan kan bli skrevet om

Mye kan bli endret når Stortinget til våren skal behandle den nye langtidsplanen for Forsvaret.

Valget av Ørland som kampflybase er ikke det eneste omstridte spørsmålet.

– Erfaringsmessig har alle fagmilitære råd blitt noe endret og noe justert i den politiske behandlingen, sier lederen av Stortingets utenriks– og forsvarskomité Ine Marie Eriksen Søreide (H) til NTB.

Det er for eksempel slett ikke sikkert at politikerne innvilger forsvarssjef Harald Sundes ønske om å redusere Heimevernet fra 45.000 til 30.000 mannskaper og at innsatsstyrken, elitedelen av Heimevernet, skal kuttes fra 5.000 til 3.000 mann.

Et annet omstridt forslag går ut på å omorganisere hæren og opprette en vervet bataljon i Troms – etter mønster fra Telemark bataljon på Rena. Sunde mener Norge på den måten vil kunne fortsette å engasjere seg i internasjonale oppdrag, uten at hjemmeforsvaret svekkes.

– Med et slikt oppsett får vi en kontinuerlig evne til oppdrag, sa Sunde da han torsdag overleverte sine militære råd til forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

Forsvarssjefen mener at dagens bataljonoppbygging i nord med vernepliktige gir altfor kort operasjonsperiode etter opplæring.

– Les også: Avventende ordførere

Sundes innstilling til ny langtidsplan for Forsvaret inneholdt som ventet en klar anbefaling av Ørland som enebase for de nye kampflyene.

– Én base er nok. Det er mest kosteffektivt. Da får vi midler til å bygge opp hele apparatet rundt flyene: baseforsvar, oppdragsstøtte og teknologisk nettverk. Vi får mer penger til å bruke på den operative evnen, sa general Sunde.

Det har vært flere lekkasjer i pressen om at Bodø ville tape kampen mot Ørland, men torsdag var det offisielt. Det tredje alternativet, Evenes, nådde egentlig aldri til finalen. Det blir dermed ingen hovedbase i Nord-Norge, men flystripene i Banak, Bardufoss og på Andøya opprettholdes.

Sunde sa også at ordren på 56 kampfly av typen F-35 fra amerikanske Lockheed Martin kan reduseres med fire, etter det han beskrev som en «omhyggelig gjennomgang» av behovet.

– Les også: – Jagerflybasen til Ørlandet

Innstillingen fra forsvarssjefen skal nå på høring før regjeringen ved forsvarsminister Espen Barth Eide kommer med sin innstilling til Stortinget, etter planen i mars.

Barth Eide ville torsdag ikke kommentere noen av Sundes forslag, men Fremskrittspartiet gjør det gjerne.

– Harald Sunde framstår som operativt kastrert. Forsvarssjefen har kun lagt fram et kompromiss av det han kan få til innenfor dagens økonomiske ramme, sier Frps forsvarspolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen. Han mener det er horribelt at Sunde ikke legger opp til en større tilstedeværelse av kampfly i Nord–Norge.

Venstres nestleder Ola Elvestuen er på sin side fornøyd med at Ørland i Sør-Trøndelag vant fram og at antallet kampfly som trengs, er tatt noe ned.

– Venstre forutsetter at forsvarsministeren følger opp det klare rådet fra forsvarssjefen og stiller seg bak anbefalingen av Ørland, sier Elvestuen.

Avventende ordførere

For Ørland og nabokommunene vil det få store ringvirkninger dersom kampflyene skal operere fra Midt-Norge. Basefunksjonen alene vil gi 1.300 nye arbeidsplasser.

Til tross for Sundes anbefaling, tør ikke Ørland-ordfører Hallgeir Grøntveit slippe jubelen løs. Han innser at det er langt fram før den endelige seieren over baserivalen Bodø kan innkasseres, noe Bodø-ordfører Ole Henrik Hjartøy også betoner.

– Det er helt utenkelig ikke å ha en kampflybase i Nord–Norge. Bodø er både militærpolitisk, militærfaglig og strategisk det beste alternativet. Vi gir ikke opp. Det er nå kampen virkelig starter, sier Hjartøy til TV 2.

Forslaget om å legge ned 2. bataljon, avvikle Heggelia og det militære sykehuset på Setermoen vekker bekymring hos Bardu-ordfører Arne Nystad. Han frykter at 2.000 soldater kan bli fjernet fra Indre Troms.

– Hvis det er rett, er det en retning som er i sterk konflikt med regjeringens nordområdeperspektiv. Det er også et klart brudd med den forrige langtidsplanen der satsingen i nord definitivt skulle ha et mye lengre perspektiv enn fire år, sier Nystad til NTB. (ANB)

Annonse
Annonse