JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig streik i Romania

800 000 ansatte i offentlig sektor i Romania streiker i dag i protest mot et lønnskutt på 15,5 prosent.

torgny.hasaas@lomedia.no

Romania er et av de landene i Europa som har blitt hardest rammet av finanskrisa. Det er ventet at Romanias økonomi vil minske med 8,5 prosent i 2009.

Et av svarene fra regjeringa har vært «lov om reorganisering av offentlig sektor og rasjonalisering av offentlige utgifter». Dette har ført til forslaget om kutt i offentlige lønninger fra oktober til desember med 15,5 prosent, opplyser Alexandra Cornea i CSDR til frifagbevegelse.no.

Dagens omfattende streik er ledd i en omfattende plan som startet med protest fra lærerne 25. september, i forrige uke hadde fagbevegelsen punktdemonstrasjoner utenfor alle partikontoren i Bucurest, i dag er det streik. Onsdag er det den internasjonale aksjonsdagen for «Decent work». Da skal alle fagorganisasjonene i landet gå sammen om en stor demonstrasjon.

Hvis ikke regjeringen gir seg vurderer fagbevegelsen å oppfordre til boikott av presidentvalget som avholdes 22. november.

Fagbevegelsen i Romania består av en rekke organisasjoner, men i denne saken har de gått sammen.

Det er også kontakt med fagbevegelsen, og regjeringa. Klokka 12 i dag ble det innledet forhandlinger mellom fagforeningene i offentlig sektor og finans- og arbeidsministeren som er arbeidsgiver på offentlig side.

Annonse
Annonse