JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til sak mot oppsigelser

I dag startet rettssaken mot Selvaagbygg i Oslo Tingrett. Seks bygningsarbeidere mener de ble sagt opp på usaklig grunnlag i vinter.

frode.ronning@lomedia.no

Det var folksomt utenfor Oslo Tingrett da rettssaken mot Selvaagbygg startet i morges. Tillitsvalgte og medlemmer fra flere fagforeninger hadde med seg faner for å vise sin støtte til de seks arbeiderne i Selvaagbygg som nå går til sak mot selskapet, for å få kjent oppsigelsene ugyldige.

De seks mener bedriften har sett bort fra ansiennitetsprinsippet, mens selskapet gjennomførte det de kaller en "kompetansekartlegging" av de ansatte.

– Viktig prinsippsak

Oslo Bygningsarbeiderforening hevder dette er en viktig prinsippsak. Petter Vellesen, leder av Oslo Bygningsarbeiderforening, sier alle aksepterer at noen må gå når det blir mindre å gjøre.

– Men vi krever at ansiennitetsprinsippet må følges. Det er et rettferdig prinsipp alle skjønner, understreket Vellesen foran de rundt 100 frammøtte utenfor Tinghuset.

Ansiennitet - eller ikke?

Uenigheten dreier seg om tolkningen av Hovedavtalen mellom LO og NHO. Den sier at ansiennitetsprinsippet skal følges ved nedbemanninger, men den kan fravikes når det foreligger saklig grunn.

Fellesforbundet og LO mener ledelsen i Selvaagbygg ikke bare tar med karaktersettingen av kompetanse og kvalifikasjoner, men gjør den til et hovedkriterium for utvelgelse av hvem som skulle sies opp.

Vellesen hevder ansiennitetsprinsippet er viktig for å hindre at arbeidsgiver kan si opp folk som ikke kan yte maks hele tida, som for eksempel hvis de har høyt sykefravær, begynner å trekke på åra eller har tidkrevende forsørgeransvar.

– Føler seg tråkka på

Tømrer Thomas Rustestuen i Selvaagbygg var en av dem som hadde møtt fram på morgenkvisten utenfor Tinghuset.

Han har selv vært gjennom Selvaagbyggs kompentansekartlegging. Selskapet valgte ni vurderingskriterier som de ansatte skulle måles opp mot: Formell kompetanse, faglige kvalifikasjoner, produktivitet, selvstendighet, samarbeidsevne, sikkerhet og vernearbeid, orden og ryddighet, kvalitetssikring og stabilitet.

Rustestuen synes ikke prosessen var god, og sier det ble gjort mange feil under kartlegginga.

– De ansatte føler de ble tråkka på. Det er heller ikke lett å vite hva bedriften har lagt mest vekt på, og hvor de har innhentet informasjon, mener Rustestuen.

God nok kompetanse?

Han er ikke overbevist om at de som gjennomførte kartlegginga hadde tilstrekkelig kompetanse til dette.

Rustestuen forteller at en av hans kolleger fikk tilbakemelding for første gang på en type oppgave, da han gikk gjennom denne kartlegginga. Rustestuen mener dette viser at Selvaagbygg ikke har gjennomført en seriøs prosess.

Rustestuen er vara til klubbstyret i Selvaagbygg.

Forsvarer framgangsmåten

Selskapet forsvarer måten de har gått fram på.

– Vi har full respekt for at ansatte går til sak for å få prøvet en oppsigelse for retten, og for at fagforeninger ønsker å markere sitt syn. Vi mener samtidig at vår vurdering er saklig. Prinsippielt handler saken om når Hovedavtalen gir anledning til å fravike ansiennitet ved oppsigelser. Med den dramatiske nedgangen Selvaagbygg har opplevd og endringene det har vært i boligmarkedet, har vi hjemmel i hovedavtalen og saklig grunnlag for å legge vesentlig vekt på bedriftens behov for riktig kompetanse, uttaler Jon-Erik Lunøe, administrerende direktør i Selvaagbygg, i en pressemelding.

111 færre håndverkere

Selvaagbygg sier selskapet har redusert bemanningen med 111 håndverkere etter 1. januar 2008. Selskapet opplyser at månedsomsetningen har falt fra 100 til 30 millioner kroner på litt over ett år. Selvaagbygg ser behov for å nedbemanne med ytterligere 30-40 personer etter nyttår, fordi oppdragsmengden fortsatt faller.

Det er satt av tre dager til rettssaken.

Annonse
Annonse