JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Jeg holder løftene

Hotell-eier Petter Stordalen understreker at han vil holde løftet om å betale bygningsarbeiderne fra Ansgar hotell, hvis Økokrim kommer fram til at det har foregått sosial dumping.

frode.ronning@lomedia.no

Choice-advokat Henrik Christensen skapte fredag forrige uke usikkerhet om hotellkjeden vil stille opp for underbetalte bosniske bygningsarbeidere. 21. mai i fjor avslørte Økokrim at bosniske bygningsarbeidere som jobbet for å bygge et nytt Choice-hotell i Oslo skal ha fått betalt så lite som 24 kroner timen.

– Vi har aldri lovet bosnierne noen ting vi, sa advokat Christensen til P4.

Choice-eier Petter Stordalen gjentar i et intervju med magasinett.org sitt løfte om å stille opp for de bosniske bygningsarbeiderne. Stordalen presiserer at bygningsarbeiderne ikke var ansatt i Choice, men at Choice bare skulle leie bygget når det ble ferdig. Like fullt er han villig til å ta et betydelig ansvar, men vil avvente Økokrims vurdering av hva som skjedde i saken.

– I Choice holder vi det vi lover, understreker Stordalen.

Kan betale dagen etter

Oslo bygningsarbeiderforening har regnet ut at de fem bosniske medlemmene som var ansatt hos entreprenøren Engra har nær 1,5 millioner kroner til gode etter jobben de utført. Siden entreprenøren og utbyggeren ikke har tatt ansvar for dette, valgte Stordalen å betale ut 500.000 kroner til de fem medlemmene i fjor høst.

Stordalen vil avvente Økokrims rapport før han tar stilling til om de fem bosniske bygningsarbeiderne har mer penger til gode etter jobben de utførte. Stordalen antar Økokrim kommer med sin rapport om en-to uker.

Han vil først se hvilke tall Økokrim kommer fram til, men han er åpen for å punge ut umiddelbart.

– Jeg kan betale ut det resterende beløpet dagen etter Økokrim kommer med sin rapport, hvis konklusjonen fra Økokrim er klar på at det har foregått sosial dumping, sier Stordalen.

Han mener Choice tar mer ansvar enn andre i samme situasjon:

– Både advokatene og rådgiverne mine sa: Du må ikke gå inn på dette anvaret, Petter. Men jeg har tatt på meg dette ansvaret frivillig.

Han minner om at han ikke har vært entreprenør og heller ikke har noe eierskap knyttet til utbyggingen.

Stordalen understreker at han ga tre løfter da påstandene om grov sosial dumping ble brakt fram i lyset i mai 2008:

– Jeg sa at vi kommer ikke til å åpne hotellet før vi har kommet til bunns i saken. Dersom det har skjedd noe som ikke skulle skjedd, tar vi ansvar. Status i dag er at åpningen er utsatt, med betydelige konsekvenser for eieren, sier Stordalen.

Hotellsjefen forteller videre at han lovte han følgende:

– Jeg skulle vaske trappa fra loftet og ned, og de skal har ansvar i denne saken, skal ta det ansvaret, sier Stordalen, og fortsetter:

– Til slutt: Arbeiderne skal få pengene de har krav på, sier Stordalen.

Glad for avklaring

Ombud Jonas Bals i Oslo bygningsarbeiderforening setter pris på Petter Stordalens klare tale. Men han er ikke fornøyd med at advokat Henrik Christensen og Petter Stordalen kommer med sprikende uttalelser.

– Advokatens uttalelser til P4 stemmer overens med det han har sagt i møter med oss, sier Bals, og kommer med følgende anbefaling til hotellkongen Stordalen:

– Det vil være en fordel for Stordalen om han håndterer mediahenvendelser i denne saken selv.

Bals registrerer at Stordalen mener samarbeidsklimaet med Oslo Bygningsarbeiderforening har vært bra.

– Når vi har hatt direkte kontakt med Stordalen har det vært et godt samarbeidsklima. Men når det har gått via advokat Christensen, har vi opplevd det som noe helt annet enn samarbeid, uttaler Bals.

Oslo Bygningsarbeiderforening har lagt ut en artikkel på sin hjemmeside om Stordalens befatning med utbyggingen av Hotell Ansgar her:

I tillegg har Oslo Bygningsarbeiderforening lagt ytterligere bakgrunnsstoff om saken her:

Annonse
Annonse