JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for mer vindkraft

Den svenske Riksdagen sier nå ja til opplegget for såkalte el-sertifikater i Norge og Sverige.

kjell.werner@anb.no

– Dette er en viktig milepæl på veien mot det som kommer til å bli et paradigmeskifte i utbyggingen av fornybar energi. Sammen med svenskene skal vi bygge ut fornybar kraftmengde tilsvarende årsproduksjonen fra 44 Alta-kraftverk fram mot 2020, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det var lenge usikkert om det ville bli flertall i Riksdagen for ordningen med el-sertifikater, men den svenske regjeringen fikk til slutt støtte fra Sverigedemokratene.

Saken ble debattert torsdag, men det endelige vedtaket fattes 30. november.

– Nå gjenstår den samme behandlingen i det norske Stortinget. Meg bekjent vil den behandlingen skje 12. desember, sier ministeren og poengterer at den norske regjeringen har flertall i Stortinget.

– Les også: Arnold refser miljøbevegelsen

Etter det vil det være formaliteter pluss forskrifter som står igjen før alt dette er i boks.

– De beste prosjektene som det er gitt konsesjon til, vil bli bygd ut først. Hele hensikten med ordningen er at den skal realisere de mest lønnsomme prosjektene først, sier energiministeren.

– Når vi beregner hvordan vi tror det vil slå ut i praksis, ser vi for oss at det blir en firedel vind i Norge, en firedel vind i Sverige, en firedel småkraft i Norge og en firedel bioenergi i Sverige. Dette er veldig omtrentlig og grovt beregnet.

– Les også: – Viktig for norsk gassframtid

– Hvordan vil dette slå ut i strømprisene?

– Strømprisen settes ut fra tilbud og etterspørsel i markedet. Selv om det skal betales for flere kilowatt i markedet, så vil økt produksjon trekke i retning av at strømprisen går ned. Det er gjort flere undersøkelser på dette, og de viser at det meget gjerne kan bli slik at kostnadene for forbruker netto blir billigere enn uten el-sertifikatene, sier Ola Borten Moe. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse