JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk til permitteringer

Spillselskapet Funcom permitterer rundt 60 av sine 240 ansatte i Oslo. Christoffer Berg Jensen er en av dem.

Sviktende omsetning gjør at spillselskapet Funcom, som blant annet står bak spillet «Age of Conan», nå permitterer 60 av sine ansatte. En av dem som er satt på gata er Christoffer Berg Jensen.

– Veldig uprofesjonelt synes jeg. Det er greit å permittere, men det er selve utvelgelsen jeg reagerer på. Det er en veldig trynefaktor der, enten er man en ''rockstar'' eller så er man en de kan misbruke for ferdighetene. Det virker også som at det er de med høyest lønn som blir permittert først, sier Berg Jensen.

Selv har han vært gjennom lang tids sykdom som han mener i stor grad bunner i altfor mye jobbing. Christoffer Berg Jensen jobbet fra ni om morgenen til ti-elleve på kvelden. I løpet av to år ble det 1300 overtidstimer, uten overtidsbetaling.

– Jeg jobbet mye, og hardt, for at «Age of Conan» skulle bli et bra spill. Jeg hjalp Funcom å bygge opp spillet, sier Berg Jensen, som er ansatt som såkalt dungeon-designer, med ansvar for utvikling av ulike spillområder.

Drev dank?

Etter å ha vært sykmeldt i åtte måneder, hvorav to av dem på sykehus, kom Christoffer Berg Jensen tilbake på jobb.

– Ledelsen på Funcom trodde at jeg drev dank hele tiden jeg var borte, så de tok meg inn på kontoret og sa at jeg blir permittert. Det er mange av de andre som ble permittert som ikke tør å gå offentlig fordi de er redde for hva som da kan skje, enten i form av represalier eller andre ting som kan skade deres fremtidige arbeidskarriere, sier Berg Jensen.

Ser ikke på ansiennitet

18 av de ansatte i Funcom er medlemmer i EL & IT. Rundt halvparten av disse er blant de permitterte. Distriktssekretær Erik Bråthen i EL & IT mener ledelsen helt ser bort fra ansiennitet og krav til vurdering av faglige kvalifikasjoner.

– De plukker vilt, sier Bråthen, som ikke ser bort fra at ledelsen også skjeler til hvem som er organisert når de skal permittere.

– Ledelsen i Funkom har blitt mer imøtekommende og tar oss på alvor, men vi vet at arbeidsforholdene ikke er bra. Folk tør ikke si fra på grunn av redsel for å bli satt i «fryseboksen» eller for å få represalier. Dette er personer som har fått hobbyen sin som jobb, sier Bråthen.

Enige om uenighet

Funcom-direktør Trond Arne Aas avviser at fagforeningsmedlemskap har spilt noen rolle i utvelgelsen av permitterte.

– Jeg er ikke en gang kjent med hvem som er organisert, sier han til Dagens Næringsliv.

Han medgir imidlertid at ansiennitet ikke har vært viktigst i permitteringsprosessen.

– Dette har vi diskutert med EL & IT, og vi vet vi er uenige om dette. Vi har vurdert hvem av våre ansatte som gjør det mest sannsynlig at vi når våre forretningsmål, sier Aas til Dagens Næringsliv.

Annonse
Annonse