JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Positivt for norsk vindkraft

Regjeringa har tatt opp et nettverk av norske vindkraftbedrifter i utviklingsprogrammet Arena. – Dette er et positivt signal om norsk satsing på offshore vindkraft, sier Stein Aamdal, klubbleder ved Aker Solutions Verdal.

Arena-prosjektene har som mål å utvikle nettverk regionalt eller innen samme bransje slik at bedriftene som deltar blir sterkere.

Styrke hverandre

– Når bedrifter som jobber med utvikling av offshore vindkraft samles og ikke konkurrerer, tror vi det er positivt for utvikling av et norsk vindkraftmiljø. Enda viktigere er det at store investorer som General Electric, som nettopp har kjøpt Scanwind, ser at det satses i Norge. Vi ønsker jo også at produksjonen av disse møllene skal legges til Norge, sier Aamdal.

Aker Verdal eksporterer allerede vindmøllefundamenter til bruk offshore. Vindmølleprodusenten Scanwind og de andre miljøene i Nord-Trøndelag, er en del av klyngen som nå har blitt et Arenaprosjekt under navnet Arena NOW (Norwegian Offshore Wind).

Trenger infrastruktur

Et Arena-prosjekt går ordinært over tre år, med en støtte på 3-5 millioner hvert år. Antall prosjekter innenfor programmet vil normalt være rundt 20. Men dette prosjektet er bare en bit av veien mot en produksjon av offshore vindmøller i Norge.

– Vi mener at Innovasjon Norge og SIVA nå må satse på en infrastruktur som gjør det fristende å legge produksjon og utvikling av vindmøller til Norge, sier Aamdal. Aker Solutions Verdal trenger både produksjonsarealer og forbedret kaianlegg for de store enhetene som kan bli bygget. Scanwind har allerede testarealer på Hundhammerfjellet, men nye møller må også testes i havet. Alt dette krever investeringer.

– Europeiske vindmølleprodusenter ønsker seg både produksjonserfaringene våre og teknologikunnskapene om å bygge offshore. Men det må skapes et grunnlag for å velge å produsere i dette landet, sier Aamdal.

Annonse
Annonse