JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Felles krav om anstendig globalt arbeidsliv

Nøkkelen til framtidas verdiskapning på det globale plan ligger ikke i kortsiktig spekulasjon eller finansiell akrobatikk. Løsningen ligger i et bærekraftig arbeids- og næringsliv, skriver de nordiske LO-lederne i denne kronikken.

Nordisk fagbevegelse ønsker i dag - på verdensdagen for et anstendig arbeidsliv - å markere at det må gjøres en innsats på den globale arena for å skape en felles forståelse mellom verdens regjeringer, arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner for at vi må stå samlet i en felles front for å løse finanskrisen verden er inne i.

Som en direkte konsekvens av dette krever nordisk fagbevegelse at myndighetene griper fatt i ILOs (FNs organ for arbeidslivsspørsmål) initiativ ”en global sysselsettingspakt”. Dette for å få flere i jobb, skape en bærekraftig økonomisk utvikling og samtidig holder fokus på grunnleggende rettigheter i arbeidslivet. Et velstrukturert bærekraftig arbeidsliv skaper grunnlaget for framtidens verdiskapning. Her er det ingen samfunnsøkonomisk motsetning.

ILOs sysselsettingspakt har en særstilling på den internasjonale arena. Dette da den er utformet i felleskap mellom regjeringer og arbeidslivets parter. Skal vi få til global endring, er vi avhengige av at de tre partene agerer sammen. Sysselsettingspakten slår først og fremst fast at den globale økonomiske krisen ikke kan løses utelukkende med økonomiske tiltak. Den sosiale dimensjon må her løftes fram. Helt konkret foreslår ILO følgende:

– Lønnsnivået må opprettholdes og proteksjonisme må motvirkes

– Det må investeres i utdanning og kompetanseutvikling. Ansatte må få muligheten til selvrealisering, omstilling og videreutdanning

– Vi må investere i infrastruktur og satse på forskning og utvikling

– En aktiv arbeidsmarkedspolitikk og fokus på et inkluderende arbeidsliv. Retten til kollektive forhandlinger og et organisert arbeidsliv må respekteres

– Det må legges til rette for et sterkt sosialt sikkerhetsnett for arbeidstakere utsatt for omstilling

Nordisk fagbevegelse krever også fokus på ILOs kjernekonvensjoner. Her slår man blant annet fast grunnleggende kjøreregler i arbeidslivet som forhandlingsrett, forbud mot slave og tvangsarbeid, avskaffelsen av barnearbeid og forbud mot diskriminering. Millioner av mennesker verden over opplever i dag grove krenkelser og brudd på disse rettighetene. Vi i de nordiske landsorganisasjonene setter som en forutsetning at våre regjeringer i all internasjonal samhandling legger vekt på at flere land skal undertegne ILOs kjernekonvensjoner.

Over hele verden øker nå arbeidsledigheten i et høyere tempo enn noensinne tidligere i moderne tid. Samtidig opplever man nye utfordringer knyttet opp mot arbeidsmigrasjon, sosial dumping og en brutalisering av arbeidsmarkedet. ILO har konstatert at det vil kreves 300 millioner nye jobber i 2015 om ikke arbeidsledigheten i verden skal øke enda mer enn i dag, med de dramatiske sosiale konsekvensene dette vil få. Som et bakteppe for denne krisen ligger årtier med nyliberalisme og en overdreven tro på markedsløsninger og markedets evne til å regulere seg selv. Globaliseringen gir utvilsomt nye muligheter for oss som tror på internasjonalt samarbeid, men økonomi og velstand må være tuftet på sosial rettferdighet og respekt for individets rettigheter, ikke på enda større velferdskløfter mellom mennesker og land.

Vårt svar på de utfordringer den globale finanskrisen gir oss, er et samordnet fokus på en rettferdig globalisering, en grønnere økonomi, flere i jobb, en ansvarsfull og forsiktig økonomisk utvikling, respekt for arbeidstakerrettigheter og et sterkt velferdssystem. Dette er ingen umulighet, men vi må løfte i flokk. Vi oppfordrer derfor våre respektive regjeringer til å gjøre ord til handling å jobbe sammen med oss for å realisere innholdet i ILOs sysselsettingspakt.

Annonse
Annonse