JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge føler seg sviktet

Titusenvis av unge i seks danske byer demonstrerte tirsdag mot fallende kvalitet i utdanningen.

Demonstrasjonen fant sted samtidig med statsministerens trontale under Folketingets åpning etter sommerferien. Ungdomsavdelingene i sju LO-forbund stod bak demonstrasjonen, sammen med sammenslutningene for gymnasiaster, lærerstudenter, universitetsstudenter osv.

Bred bevegelse – Forberedelsene til denne dagen har gitt alle ungdomsgruppene større oppmerksomhet og gjennomslagskraft. Vi fremstår ikke bare som enkelte isolerte ungdomsgrupper, men som en bred bevegelse med felles problemer, sier Bjarke Dahl Mogensen, talsmann for demonstrantene, til modkraft.dk

48 av Danmarks 120 gymnas var blokkert eller okkupert hele tirsdagen. Mange andre videregående skoler og folkeskoler holdt happenings for å støtte demonstrasjonen.

Kraftige nedskjæringer Årsaken til det unge raseriet er de kraftige nedskjæringene i bevilgningene til ungdoms- og videregående utdanning som regjeringen har foreslått i utkastet til statsbudsjett for 2010, i alt over en milliard danske kroner.

Danmark mangler for øyeblikket 6500 lærlingplasser, et tall som kan komme til å stige til 10 000 til nyttår. Frafallet fra videregående skoler er alarmerende høyt. Samtidig blir det stadig mer vanlig med over 28 elever pr. klasse og foreldede lærebøker etter at hele gymnasområdet ble reformert i 2007. Mange folkeskoler er i en elendig tilstand etter årevis med manglende vedlikehold.

Omvendt prioritering – Jeg ble sjokkert da jeg så utkastet til statsbudsjett. Det er en helt omvendt prioritering i en situasjon med høy ungdomsledighet og et voksende antall unge som ikke får en utdanning, sier Nanna Westerby til Berlingske Tidende. Hun er utdanningspolitisk talsmann for Socialistisk Folkeparti.

Westerby mener at regjeringen prøver å dekke seg under at skolene angivelig kan motvirke underskuddet gjennom effektiviseringer:

– Det er allerede skjedd mange steder, og resultatet er at kvaliteten av undervisningen er falt, sier hun.

Lov og orden Inne i Folketinget hadde statsminister Lars Løkke Rasmussen helt andre ting å fokusere på. Når det gjelder å få styr på Danmarks ungdom, vil regjeringen utbygge sin lov og orden-profil med å sette ned den kriminelle lavalderen til 14 år.

– Vi skal ha fatt i kragen på de unge som er på avveier. Vi skal vise dem at det samfunnet som de snur ryggen til, ikke har oppgitt dem. Det gjør vi gjennom konsekvent handling, sa Løkke i trontalen.

Han slo også til lyd – og har det borgerlige flertallet bak seg – for at barnetrygda vil bli fjernet fra familier med en 15-17-åring som verken er i gang med utdanning eller jobb.

Hvitbok fra LO LO-leder Harald Børsting er rystet:

– Det er fullkomment grotesk at regjeringen nå vil straffe de aller svakeste familiene gjennom å fjerne barnetrygden fra dem og bare gi den til familier som har lyktes å få barnet i gang med utdanning eller jobb. Først forgyller de overklassen med en rødvinsreform, og etterpå svinger de pisken over de svakeste, sier Børsting med henvisning til skattereformen tidligere i år.

Dansk LO har nettopp offentliggjort en Hvitbok om ulikhet som viser at unge under 25 år med foreldre som enten er på sosialhjelp eller uføretrygd, har over dobbelt så stor risiko som andre unge, for aldri å få en utdanning som gir yrkeskompetanse.

– Det er tydeligvis noe statsministeren er likeglad med, sier Børsting.

12 års lavalder Den regjeringsnedsatte Ungdomskommisjonen advarte nylig i klare vendinger mot å nedsette den kriminelle lavalderen fra de nåværende 15 år.

Initiativet stammer fra regjeringens støtteparti Dansk Folkeparti som ser tiltaket som et skritt på veien til å få den kriminelle lavalderen ned på 12 år. Partiet har aldri lagt skjul på at det spesielt er ute etter unge av såkalt annen etnisk bakgrunn.

Den Borgerlige avisen Berlingske Tidendes nettutgave brakte tirsdag en bloggartikkel av avisens faste kommentator Mads Kastrup.

Artikkelen som kan leses her og reaksjonene på den, sier en del om det politiske klimaet i Danmark i dag.

Utdanning eller rødvinsreform, forebygging eller straff – de politiske blokkene står noenlunde likt i meningsmålingene.

– Det avgjørende for meg er at det nå er satt en knivskarp dagsorden, sa Lars Løkke Rasmussen til TV-avisen (den danske Dagsrevyen) tirsdag kveld, etter sin debut som trontaler.

Annonse
Annonse