JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier for oppsagt konduktør

Sven Erik Bergerud (58) fikk sparken etter 39 år i NSB. Oppsigelsen er usaklig, mener Oslo tingrett.

oystein@lomedia.no

Etter hofteoperasjon og ett års sykmelding var Bergerud klar for nye arbeidsoppgaver. Det endte med at NSB ikke fant en ny stilling til ham.

Med hjelp fra Norsk Jernbaneforbund og LO måtte han saksøke sin tidligere arbeidsgiver, som nå må betale både erstatning, oppreisning og Bergeruds saksomkostninger.

Jernbaneforbundet er svært fornøyd med dommen, men mener saken aldri burde havnet i rettsapparatet.

Etter 39 år som konduktør måtte Bergerud ha en hofteoperasjon.

– Både Bergerud og bedriftslegen mener det er åpenbart at mange års arbeid i togvogner i bevegelse er skyld i skaden, sa LO-advokat Elisabeth Grannes til ANB da saken startet.

Det var klart at han ikke kunne gå tilbake til sin tidligere stilling etter operasjonen. En to år lang prosess med blant annet rehabilitering, arbeidstrening og dataopplæring endte med oppsigelse.

– Med unntak av dataopplæringen bærer tiltakene etter rettens oppfatning preg av å være nokså generelle og lite målrettede. Det tyder på at kartleggingen har vært for dårlig, heter det i dommen.

I en så stor virksomhet som NSB, med mange ulike stillinger som har forskjellige kompetansekrav, er det nødvendig å være grundig for å finne passende arbeid, mener tingretten.

Den legger stor vekt på tilretteleggingsplikten når den vurderer om oppsigelsen er saklig.

Den oppsagte konduktøren får 750.000 kroner i erstatning. I tillegg må NSB betale oppreisning og Bergeruds saksomkostninger.

Annonse

Flere saker

Annonse