JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Behov for helhetlig innsats

– Alle må bidra i kampen mot voldtekt, sier justisminister Grete Faremo (Ap).

Samarbeid på tvers av etater og mer oppmerksomhet rundt holdningsendringer i forebyggende arbeid er noen av de viktigste virkemidlene i kampen mot voldtekt, mener justisministeren.

– Det er behov for en bredere og mer helhetlig innsats, hvor både offentlig, privat og frivillig sektor jobber sammen. Samarbeid er viktig på alle nivåer, sa Faremo da hun innledet et seminar om arbeidet for å bekjempe voldtekt fredag.

Justisministeren, som kun har sittet to uker i stillingen, sier hun også vil prioritere å videreføre og styrke det forebyggende arbeidet mot voldtekt.

– Vi må tenke langsiktig, og vi må få forebyggende holdningsarbeid inn i skolen. Grensesetting er svært viktig, og vi må jobbe med å gjøre grensene tydeligere, uttalte ministeren.

– Les også: Siktet for seks voldtekter

Til stede på seminaret var blant andre også visepolitimester Gøril Våland i Rogaland politidistrikt. Hun informerte om Stavanger-politiets innsats mot voldtektsbølgen som rystet byen i 2009.

Blant tiltakene politiet i Stavanger tok i bruk, var sivile spanere og informasjon til innvandrermiljøer på deres egne språk, i tillegg til utstrakt samarbeid mellom politi, kommune, kirke, muslimske miljøer, drosjenæringen, utelivsbransjen, frivillige aktører og skoleverket.

– Erfaringene fra Stavanger er meget interessante, og det er mye læring å hente derfra, spesielt dette med tverretatlig samarbeid. Når det gjelder andre konkrete tiltak, er dette noe som må diskuteres i det videre arbeidet, sier Faremo til NTB.

Faremo påpeker at Stavanger er en mindre by og en annen type by enn Oslo, og at utfordringene derfor kan være annerledes i hovedstaden.

– Les også: 56-åring dømt for voldtekt

Justisministeren forteller at blant tiltak som skal iverksettes i kampen mot voldtekt er økte ressurser til Kripos, mer forskning på hva som har fungert og ikke fungert og mer målrettet politiarbeid.

– Arbeidet mot voldtekt har aller høyeste prioritet, sier hun.

Til tross for en dyster voldtektsstatistikk for 2011, mener Faremo at mye positivt er blitt oppnådd.

– Jeg gleder meg over at straffeutmålingen for voldtekter er blitt skjerpet; da jeg var justisminister forrige gang var det nesten som om man fikk strafferabatt for å forgripe seg. I tillegg har vi fått på plass en dobling av ressurser i gatene, og vi har fått oppmerksomhet rundt voldtekt som en alvorlig kriminalitet, sier Faremo.

Hun mener stort engasjement blant en rekke aktører vil bidra til å holde innsatsen mot voldtekt oppe, men sier en handlingsplan også er på vei for å sikre det langsiktige arbeidet. Det er imidlertid uklart når denne planen kommer.

– Jeg har nettopp trådt inn i denne stillingen, og trenger noe mer tid, sier hun.

Holdningsendringer

Blant foredragsholderne fredag var også Louiza Louhibi, som selv opplevde å bli voldtatt i november 2007. Som justisministeren mener også hun at det må satses mer på holdningsendringer.

– Vi må ha mer oppmerksomhet rundt grenser og hva som er rett og galt. Det skal for eksempel ikke være akseptert å kalle en jente for en hore, sier hun.

Hun har stor tiltro til den nye justisministeren.

– Jeg har tro på at hun vil gjøre en god jobb, og på seminaret i dag er det blitt diskutert en rekke gode tiltak. Samtidig må vi huske på at dette er et samfunnsproblem. Det er ikke bare Justisdepartementet og politiet som har en jobb å gjøre, hele samfunnet har et ansvar. Jeg oppfordrer hele samfunnet til å være med og bidra, og til å være øyne og ører der ute, sier hun.

Fredag kveld blir det arrangert fakkeltog i Oslo mot menns vold mot kvinner, og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) er blant dem som skal holde appell. Fredag er den såkalte Hvitt Bånd-dagen, en internasjonal markering av menn som ønsker å engasjere seg i kampen mot vold mot kvinner. I Norge markeres dagen med forskjellige aktiviteter i regi av Hvitt Bånd Norge. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse