JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygger palestinsk institutt

Norge skal bistå palestinerne med å bygge opp et nasjonalt folkehelseinstitutt, som et skritt på veien mot en framtidig stat.

Palestinernes statsminister Salam Fayyad er for tiden på norgesbesøk for å undertegne samarbeidsavtalen.

Norge skal finansiere etableringen av et palestinsk folkehelseinstitutt, og Folkehelseinstituttet i Norge skal bistå med råd og veiledning.

Det nye instituttet skal styrke helseovervåkingen i de palestinske områdene, drive forskning, bygge opp sentrale registre og forsyne selvstyremyndighetene med kunnskap.

– Vanntortur

Fredag møtte den palestinske statsministeren sin norske kollega Jens Stoltenberg (Ap) i Oslo, samt medlemmer av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gikk torsdag hardt ut mot Israel, og anklaget den israelske regjeringen for å drive «vanntortur» mot den palestinske økonomien.

Israel holder tilbake nærmere 600 millioner kroner de i henhold til Oslo-avtalen har drevet inn på vegne av de palestinske selvstyremyndighetene.

– Dette blir som å drive waterboarding mot økonomien, som nærmest blir strupet, mens det samtidig slippes inn ørsmå mengder luft, sa Støre under en pressekonferanse med Fayyad torsdag.

– Uhørt

FN, USA og EU har også kritisert Israel for å holde tilbake pengene og slår i likhet med Norge fast at det er brudd på inngåtte avtaler.

Den israelske regjeringen finner likevel Støres kritikk uhørt og anklager utenriksministeren for «voldelig og urettferdig språkbruk».

– Vi er alltid villige til å lytte til konstruktiv kritikk, men når den framføres med en så voldelig og urettferdig språkbruk, kan vi ikke unngå å undre oss over hva som er de egentlige motivene til den norske utenriksministeren, sa en pressetalsmann for israelsk UD til VG Nett torsdag. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse