JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på trykk i HF

Fredag ble det vedatt å legge ned trykkeriet til Hardanger Folkeblad. Åtte ansatte mister jobben når trykkingen flyttes til Sunnhordland på Stord.

has@lomedia.no

Klubbleder Svein Olav Nesheim mener eierne i A-pressen utøver en grådighetskultur som går ut over lokalavisene:

– Trykkeriet går med overskudd, så vi forstår ikke hvorfor vi blir nedlagt. Dette vitner om kortsiktig tenking, og bryter med tanken om at lokalavisene skal være ryggraden i A-pressen, sier han til Magasinet for fagorganiserte.

De siste årene har konsernledelsen forsøkt å legge ned trykkeriet tre ganger.

– Det kan virke som om det har gått prestisje i å få slutt på trykkeriet. Istedenfor å legge oss ned, burde de heller ha rustet opp trykkeriet. For noen år siden ble det avsatt 20 millioner til nyinvesteringer, men disse har stått mer eller mindre urørt. De siste investeringene på pressa ble gjort i 2007. Det at pressa ikke har stor nok kapasitet, har blitt brukt mot oss i denne prosessen, sier Nesheim.

To mot en

De ansattes styrerepresentant, Helge Tverdal sier at selv om de ble respektert og hørt på fredagens styremøte, så var utfallet bestemt på forhånd.

– Det blir litt som vi lærer når vi er små: To mot en er feigt. Slik var det i dag, og slik er det å være en del av et stort konsern.

Ingen vilje

Tverdal sier at A-pressen med dette beviser at de først og fremst tenker pris, og ikke hva en slik nedleggelse gjør med lokalsamfunnet.

– Det var fem tilbydere i anbudsrunden. Fire lå på omtrent samme pris, mens Sunnhordland leverte et tilbud som var nesten halvparten av det vi andre kunne trykke for. Det ble hevdet at prisen ikke var det viktigste. Grunnen til at vårt trykkeri kom dårlig ut var tåkelegging om den tekniske kvaliteten og behovet for investeringer. Med små investeringer kunne vi møtt konkurransen og beholdt arbeidsplassene i Odda, sier Tverdal.

Av de åtte oppsagte er fire trykkere. Sunnhordland har gitt tilbud om at én av dem kan få bli med over, men med en avstand på 2,5 timer i bil, må flyttelasset bli med over også.

Ikke mye igjen

– Vi har mistet den ene foten etter den andre, sier Tverdal og ramser opp alt som har blitt borte fra HF etter at A-pressen tok over: Regnskap, lønningskontoret, revisjon, fakturering, annonseproduksjon, deler av sideproduksjonen, korrektur og nå til slutt trykkeriet.

– Fortsetter det slik, sitter vi snart igjen bare med et sentralbord. Eller kanskje det ikke er lenge igjen før de som ringer til Hardanger Folkeblad kommer til en inder som snakker svensk, avslutter Tverdal.

Annonse
Annonse