JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må læres opp i krigens regler

Røde Kors er kritisk til at Norge ikke gir afghanske soldater bedre opplæring i krigens regler.

– Det skorter på elementær kunnskap, sier Mads Harlem i folkerettsseksjonen.

– Når de norske styrkene har påtatt seg å gi afghanske soldater opplæring og trening, er det deres plikt også å gi dem opplæring i krigens regler. Gjør de ikke det, blir jobben bare halvgjort, sier leder Mads Harlem i Norges Røde Kors' folkerettsavdeling til NTB.

Allerede i august sendte organisasjonen brev til Forsvaret med henstilling om at internasjonal humanitær rett må tas med i opplæringen av de afghanske styrkene. Brevet er besvart av juridisk ekspertise i Forsvaret, men er på grunn av en teknisk misforståelse ikke blitt sendt, slik det skulle, ifølge kommunikasjonssjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Vi svarer på de konkrete henvendelsene til Norges Røde Kors, sier han.

Fredag skriver Bergens Tidende at norske styrker i Afghanistan flere ganger har vært vitne til at afghanske styrker har skutt mot områder der det befinner seg sivile kvinner og barn.

– Les også: 82 soldater klare for Maimana

– Dette viser med all styrke at afghanske styrker ikke har den kunnskapen som kreves for å delta i militære kamphandlinger. Kvinner og barn er ikke lovlige mål etter Genèvekonvensjonene når de ikke deltar aktivt i kamphandlingene – uavhengig av om de er talibansympatisører, påpeker han.

Det er i en ny studie, gjennomført av forsker og yrkesoffiser Ola Krekvik ved Institutt for forsvarsstudier, det framkommer at norske offiserer flere ganger har vært vitne til at afghanske soldater skjøt mot områder og landsbyer hvor det befant seg sivile barn og kvinner.

– De mente alle i området var fiender. Det kunne ha vært barn, men da drev de etterforsyning av mat eller ammunisjon. Barn i deres øyne var ikke uskyldige, sier en offiser i studien. Studien bygger på ti dybdeintervjuer av norske offiserer som har samarbeidet med afghanske styrker.

– Les også: Språk-trøbbel for soldater

Lien framholder at det blir gitt tilbud gjennom flere frivillige ordninger, og at det er et mål for NATO-operasjonen å styrke forståelsen av og kunnskapen om internasjonal humanitær rett.

– Disse hendelsene viser nettopp hvor viktig det er for oss å være til stede og drive rådgivning og mentorering. Vi prøver å påvirke det som er en helt annen kulturen i en humanitær retning, sier Lien.

I rapporten beskriver flere offiserer situasjoner hvor sivile liv sto på spill. En av offiserene forteller at han opplevde dette gjentatte ganger. En annen norsk offiser forteller om skyting mot områder der det befant seg barn.

– Studien avslører av det skorter på grunnleggende og elementær kunnskap hos de afghanske styrkene. Det nytter ikke bare å lære dem å skyte, uten også å gi opplæring i hva de faktisk kan skyte på, sier Harlem. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse