JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk hjelp til britisk vindkraft

Kompetansen til Statkraft og StatoilHydro har vært avgjørende for utviklingen av Sheringham Shoal offshore vindpark, som bygges utenfor kysten av Norfolk.

christine.skarberg@lomedia.no

– Vi liker å snakke om dette prosjektet siden det blir bygget ved hjelp av norsk kompetanse, uttalte viseadministrerende direktør i StatoilHydro, Anne Strøm Lycke under North European Renewable Energy Convention (NEREC).

Det var i sommer at prosjektet ble i gangsatt. Vindparken skal stå ferdig i 2011 og vil strekke seg over et område på 35 km2. Årlig vil de 88 vindturbinene produsere 1,1 TWh. Det er nok til å supplere 220.000 britiske husholdninger med strøm. Statkraft og StatoilHydro anser prosjektet om en milepæl innen utviklingen av offshore vind, og kraftgigantene legger ikke skjul på at de er stolte av å lede utbyggingen.

– Vi har et godt samarbeid med både lokalbefolkningen, politikerne og de engelske energiselskapene. Med dette prosjektet har det også blitt flere arbeidsplasser i området, konstaterte Lycke. Selv om vindparken ligger i et område med stor flom av turister, har de klart å unngå store inngrep i det naturskjønne området. Parken ligger såpass langt ute i havet at den ikke er synlig fra land, men kan nås med båt på kort tid.

– Spørsmålet om inngrep i naturen var en av de tingene som ble diskutert lengst, men i motsetning til hva flere andre her på konferansen har opplevd her i Norge, var det politisk vilje i England til å iverksette prosjektet, og vi kom derfor til løsninger som både politikere og ikke minst befolkningen kunne leve med, forklarte Lycke.

Flere på lista

Med Sheringham Shoal-prosjektet, har den engelske regjeringen ønske om flere lignende vindparker skal reises langs den britiske kysten. Statkraft og StatoilHydro er med i konkurransen om å få tildelt ansvaret for flere av disse prosjektene.

– Storbritannia er et av de mest ambisiøse landene i Europa når det kommer til å bygge vindparker til havs. Vi har gjennom historien opparbeidet oss et godt forhold til flere britiske aktører innen energibransjen som vi samarbeider med, og derfor tror vi at vil lykkes med fremtidige prosjekter også, slik som Sheringham Shoal, forklarte viseadministrerende direktør i Statkraft Haakon Alfstad.

Han uttrykte også at han håper Norge vil følge britenes satsing og lære av dem, slik at også vi her hjemme i framtiden kan få brukt vindressursene våre til kraftproduksjon.

Annonse

Flere saker

Annonse