JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håper på frimodig EØS-debatt

Sp-leder Liv Signe Navarsete ønsker en ny debatt om EØS-avtalen.

Hun mener Norge ville vært dypt rammet dersom folket hadde sagt ja til EU for 17 år siden.

- Krisestemningen er til å ta og føle på, sier Navarsete som i forrige uke deltok på et EU-møte for regionalministre i polske Poznan.

- EU er i en dyp krise ingen ser noen vei ut av. Diskusjonen går på om EU skal bestå, og alternativt at det er snakk om en enda sterkere integrasjon enn i dag. Jeg er veldig glad for at det norske folket sa nei på denne dagen for 17 år siden, sier Navarsete til NTB.

– Les også: EØS-motstanden øker

Lederen for nei-partiet sier at Senterpartiet ikke fryder seg over eurokrise og rekordstor motstand i Norge mot EU-medlemskap og mot EØS-avtalen.

- Langt ifra. Men jeg skulle ønske større ærlighet fra EU-tilhengerne. De som i 1994 advarte mot det vi nå ser skje, ble ledd av. Det er ikke tvil om at dersom vi hadde sagt ja, ville Norge vært i en langt vanskeligere situasjon i dag, sier Navarsete.

EØS-debatt

Nå venter Sp-lederen på to utredninger om EU og EØS som er rett rundt hjørnet. Europautredningens rapport om EØS og andre avtaler Norge har med EU er ventet rundt årsskiftet, og i tillegg kommer Nei til EU med en egen utredning om alternativer til EØS.

- Jeg utfordrer alle til å gå inn i disse utredningene med friskt sinn. Med fornyet kunnskap bør det være mulig å diskutere disse tingene litt mer frimodig, og det fra begge leire, sier Navarsete.

Fredet

Selv om 52 prosent av de spurte sa nei til EØS-avtalen i en meningsmåling i høst, er det på Stortinget bare Senterpartiet og SV som er motstandere av EØS-avtalen. Avtalen er dessuten fredet i regjeringserklæringen, men det bør ikke hindre at vi tar debatten, mener Navarsete.

- Ingen kan være i tvil om at det norske selvstyret er svekket gjennom de stadige endringene i avtalen. Endringene tilsier at vi må se på alternativer, sier Navarsete. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse