JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mennesket Haakon Lie

Haakon Lie døde tidligere i år, nesten 104 år gammel. Men historien om han lever videre. Snart kommer en svær biografi av historiker Hans Olav Lahlum.

jan.erik@lomedia.no

2. november lanserer forlaget Cappelen Damm biografien om Haakon Lie, boka som har fått tittelen ”Historien, myten og mennesket”.

LO inviterte i samarbeid med Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv historisk lunsj fredag formiddag med Hans Olav Lahlum, historiker og forfatter av Lie-biografien som foredragsholder.

Mursteinsbok

Og det var sjølsagt det historikeren kalte ”det myteomspennende mennesket Haakon Lie” som var dagens tema. En fullsatt sal på Stratos, toppetasjen i Folketeaterbygget, fikk utallige smakebiter fra boka.

– Da jeg stilte Haakon Lie uønskede spørsmål, svarte han: Har du et annet spørsmål? sa Lahlum.

Boka om arbeiderpartihøvdingen som døde på Opsahl sykehjem tidligere i år, er en skikkelig murstein på 848 sider. Den består av seks kronologiske deler.

Konservativt kjønnsrollesyn

Haakon Lie kom fra enkle arbeiderklassekår. Faren kunne skrive sitt eget navn, men heller ikke mer. Han jobbet døgnet rundt, sa lite og var så godt som fraværende i hjemmet til den unge Haakon. Mora ble dermed den dominerende foreldreskikkelsen, og dette bidro nok til Haakon Lies konservative kjønnsrollesyn.

Listebærer som 14-åring

I 1919 startet på sett og vis hans politiske karriere, som altså dermed varte i mer eller mindre 90 år. Dette året var han listebærer for Arbeiderpartiet, et parti som seinere nærmest ble hans hjem i mer enn politisk forstand.

Partisekretær i 24 år

Lahlum ga oss smakebiter fra et rikt liv. Blant annet at Haakon Lie krysset Atlanterhavet tre ganger i krig. Da den andre verdenskrigen var over, høsten 1945, ble han på Arbeiderpartiets landsmøte valgt til partisekretær, en post han beholdt i 24 år.

– Han var partiets organisasjonsbygger og valgkampgeneral, sa Lahlum.

Polarisert tid

Men han var også kommunisthateren. Hans strid mot Norges Kommunistiske Parti (NKP) er ikke norgeshistoriens vakreste eventyr. NKP-avisa Friheten var da heller ikke nådig i sine karikaturtegninger av for eksempel Haakon Lie og LO-leder Konrad Nordahl.

– Det var en sterkt polarisert tid, sa Lahlum.

For Haakon Lie så tidligere enn de fleste at den kalde krigen hadde begynt, og ble sjøl raskt en kald kriger som gjennomskuet Stalin som en tyrann.

Giftet seg på nytt

– Jeg håper boka vil få fram mennesket Haakon Lie. For dette er nemlig ikke så godt kjent som politikeren Haakon Lie, sa Lahlum.

Lie forlot sin første kone, og giftet seg med sin amerikanske elskerinne fra det siste krigsåret da han bodde i USA. Men han gjorde ikke dette rett etter krigen, men først i 1952. Hans mor, som døde 82 år gammel, likte dette siste ekteskapet dårlig.

Noen av oss har snakket sammen

Partisekretærtida fram til 1958 var Lies glansperiode sjøl om hans lederstil var temmelig autoritær.

– Men Arbeiderpartiet og LO fungerte autoritært på denne tida. Husk at Gerhardsen innledet mange samtaler med å si at noen av oss har snakket sammen, sa Lahlum.

Internt i arbeiderpartiledelsen ble splittelsene og uenighetene tydeligere og tydeligere. Perioden 1958 til 1969 – det året Haakon Lie gikk av som partisekretær – kaller Lahlum ”Partisekretær i motvind” . Men Lie hadde et sterkt engasjement – og brukte det.

Om Aps indre liv

Sjette del av boka omhandler Lies siste 40 år, tida fra 1969 til 2009. Dette mener Lahlum var en lang og lite avslappende pensjonisttilværelse. I denne perioden ga han blant annet ut erindringsboka ”Slik jeg ser det”, den ifølge Lahlum mest banebrytende og åpenhjertige boka om Arbeiderpartiets indre liv.

– Det er et mysterium at en sånn bok nettopp er skrevet av Haakon Lie, sa Lahlum.

Mer og mer åpen

Fra slutten av 1970-tallet og fram til 1995 bodde Lie i Florida på vinterstid. Og i 1989, som 84-åring, fikk han oppleve slutten på den kalde krigen da Berlinmuren falt.

– Mens Jens Christian Hauge ble mer og mer lukket med årene, ble Haakon Lie mer og mer åpen, fastslo Lahlum.

En skogens mann

Helt til det siste var Haakon Lie aktiv. Han hogde fortsatt ved i en alder av 99 år.

– Men det går langsommere nå. Det er nok fordi jeg må holde øksa i den ene hånda og rullatoren i den andre, sa Haakon Lie, forteller Lahlum.

Annonse
Annonse